Direct naar artikelinhoud

Controverse na interview over dood Zwagerman

Nederlandse auteurs reageren verontwaardigd op een interview in de Volkskrant waarin psychiater Bram Bakker over de dood van schrijver Joost Zwagerman praat.

Meer bepaald over het feit dat Bakker als psychiater en vriend van Zwagerman privé-info deelt. Zo spreekt hij over het feit dat de vriendin van Zwagerman zwanger was toen de auteur zich in 2015 van het leven benam. "Als iemand depressief is, ziet-ie overal tegenop. En in dat licht zag Joost ook echt op tegen weer een jong kind. Niet omdat hij niet van zijn vriendin hield of omdat hij dat kind niet wilde, maar omdat hij dacht: kan ik het wel? (...) Wat hij met mij daarover heeft gedeeld, was vooral tekenend voor zijn depressie."

"Zullen we afspreken dat we de narcistische lulpsychiater en parodie op wat een empathisch mens zou kunnen zijn genaamd Bram Bakker vanaf nu NOOIT meer aandacht geven? Wat een hond", tweet auteur Jamal Ouariachi. Ook columniste Sylvia Witteman is niet te spreken over de uitlatingen: "Bram Bakker over zichzelf, zichzelf, zichzelf, zichzelf en zichzelf en hoe belangrijk hij zelf was in het leven van zijn dode 'vrienden' die hij postuum nog even te grabbel gooit."

Wie vragen heeft over zelfdoding, kan terecht bij de zelfdodingslijn via het nummer 1813 of zelfmoord1813.be