Direct naar artikelinhoud

VRT krijgt nieuwe beheersovereenkomst

De Vlaamse regering keurt vandaag normaal de nieuwe beheersovereenkomst met de VRT goed. Daarin staat wat de openbare omroep de volgende jaren moet doen en hoeveel geld hij moet krijgen.

Minister van Media Sven Gatz (Open Vld) had gehoopt om de nieuwe beheersovereenkomst tussen de Vlaamse regering en de VRT nog dit jaar af te ronden en hij zal daar net in slagen. Nadat de VRT en Gatz de voorbije weken intensief onderhandelden over de tekst, werd de laatste versie gisteren besproken op de raad van bestuur van de VRT. De Vlaamse regering zal zich vandaag over de beheersovereenkomst buigen. Er moeten nog een paar knelpunten politiek worden uitgeklaard, maar verwacht wordt dat de beheersovereenkomst vandaag zal worden goedgekeurd.

Wat de VRT de volgende jaren zal moeten doen, zal pas vandaag duidelijk worden. Volgens verschillende bronnen ligt de inhoud in de lijn van de meerderheidsresolutie die in juli aanvaard werd in het Vlaams Parlement. N-VA, CD&V en Open Vld pleitten daarin onder meer voor een plafond voor digitale advertenties en voor een marktversterkende rol van de VRT, onder meer door meer programma's bij externe productiehuizen te bestellen.

Ook de kernopdrachten informatie, cultuur en educatie werden in die resolutie prominenter naar voren geschoven in vergelijking met de huidige beheersovereenkomst. De N-VA vroeg traditiegetrouw extra aandacht voor zaken als de Vlaamse muziek en cultuur, en ook dat zal in de overeenkomst staan.

Eerder had Gatz al aangekondigd dat de VRT de volgende jaren meer dan 30 miljoen euro moet besparen. De beheersovereenkomst zal de verminderde dotatie voor de volgende jaren bevestigen, net als de grote krachtlijnen over hoe die besparing moet worden gerealiseerd. De beheersovereenkomst zelf zal geen details bevatten over bijvoorbeeld het ontslaan van personeel of schrappen in het aanbod. Dat wordt allemaal onderdeel van een nieuw transformatieplan. Enkele maanden geleden had de VRT-directie al zo'n plan opgesteld, maar dat werd terug naar af gestuurd omdat de cijfers niet klopten. Normaal moet er in januari een nieuw plan komen.

Nieuwe CEO

De voorbije weken en maanden organiseerde het personeel zelf verschillende sessies om voorstellen te bespreken over hoe het zou kunnen besparen. Bij de vakbonden heerst tevredenheid omdat de directie veel van die punten heeft overgenomen. Op die manier is er onder het personeel een breder draagvlak gecreëerd voor het besparingsplan, luidt het.

Na de beheersovereenkomst en de afronding van het transformatieplan wacht ten slotte nog één belangrijke taak: het aanduiden van een nieuwe CEO. Leo Hellemans gaat eind februari op pensioen, waardoor een nieuwe baas op 1 maart moet starten. Een headhunter is nu de markt aan het afschuimen. Spontane kandidaturen moesten al op 4 december binnen zijn.