Direct naar artikelinhoud

Opkoopfondsen nemen Mobistar in het vizier

De overnamespeculatie rond het telecombedrijf Mobistar flakkert in alle hevigheid op. De investeringsfondsen KKR en Blackstone bestuderen volgens het persbureau Reuters een bod op de meerderheidsparticipatie van France Telecom (52,9 procent) in het Belgische bedrijf. Ook andere fondsen zouden interesse tonen.

Er is al jaren speculatie over de positie van France Telecom in Mobistar. Lanceren de Fransen een bod op de resterende aandelen - in handen van het publiek - of verkopen ze hun belang? De toekomst van Mobistar is het monster van Loch Ness van de Belgische telecom.

De jongste maanden werden de speculaties evenwel steeds concreter. Eind maart circuleerde het gerucht dat France Telecom 56 euro per aandeel zou bieden voor de rest van Mobistar. Drie weken later zei Stéphane Richard, de topman van de Franse groep, dat France Telecom “in België, Oostenrijk en Zwitserland niet meer groeit”. “Bijgevolg kun je overwegen om mee te doen aan een consolidatie, of het land verlaten.” Zijn woorden werden later ontkracht, maar er staat duidelijk iets te gebeuren bij Mobistar.

Pril stadium

Die speculaties zijn nog niet verdwenen en nu duiken ook de namen van Blackstone en KKR op. De investeringsfondsen zouden bij banken geïnformeerd hebben naar de mogelijke financiering van een deal. “Het zit in een heel pril stadium. Het is onzeker of het tot een formeel proces komt”, vertelde een bron aan persbureau Reuters. France Telecom houdt de boot af en zegt “niet op de hoogte te zijn van een mogelijk bod”. Opstoot van speculatie of reële interesse? Niet alle kenners van het dossier zijn ervan overtuigd dat er iets aan de gang is.

Het tumult zorgt er wel voor dat de koers van Mobistar in stijgende lijn zit. Gisteren veerde het aandeel even met ruim 7 procent op. Daar bleef bij de slotbel nog 3,9 procent van over (51,60 euro). Dat waardeert de telecomgroep op 3,1 miljard euro. Mocht een partij bieden op het belang van France Telecom, dan is die verplicht een bod te lanceren op de resterende aandelen.