Direct naar artikelinhoud

AC Milan pakt eerste landstitel in zeven jaar

Na zeven jaar in de woestijn is AC Milan opnieuw de beste van de Serie A. Eindelijk doorbreken de Rossoneri de hegemonie van stadsrivaal Inter, dat sinds 2006 vijf keer op rij de Scudetto pakte. Met dank aan vooral coach Massimiliano Allegri (43), een nobody die erin slaagde de sterren in het gareel te houden. En straks kan Milan zelfs de dubbel pakken.

Aan het begin van het seizoen werd verrassend Massimiliano Allegri weggeplukt bij Cagliari. Niet dat hij een slechte reputatie had, integendeel, door zijn resultaten met Cagliari werd hij twee keer op rij verkozen tot Italiaans trainer van het jaar.

Eerst en vooral zette hij de organisatie op punt. Ondanks dat de defensie veel moest wisselen, incasseerde Milan slechts 23 tegentreffers, Inter kreeg er 17 meer tegen. Allegri toonde ook lef: technische sterren die niet voldoende brachten zoals Ronaldinho en Pirlo werden vervangen door harde werkers genre Gattuso. Straf, vooral dan omdat hij er in slaagde dat te doen zonder dat de kleedkamer in opstand kwam. Al hielp het ook dat Silvio Berlusconi zijn geldlade nog eens opentrok. In de zomer Robinho, Boateng en Ibrahimovic, in de winter kwamen Van Bommel en Emanuelson nog meer concurrentie in de kern brengen.

Coach Allegri de architect

“Natuurlijk heeft dit een smak geld gekost”, verklaarde Berlusconi na de titel. “Dat is zo als je in voetbal iets wilt bereiken, maar deze titel is ook de vrucht van de juiste keuzes. Op het vlak van transfers, maar zeker wat de trainer betreft.” Allegri bewees zijn waarde vooral bij de start van de terugronde. Hij koos toen voor gouwe ouwe Clarence Seedorf (35) achter de spitsen. Bonus: Allegri maakte ook werk van de broodnodige verjonging van het team en dropte youngsters als Strasser en Merkel in de basis. Extra bonus: waar in de tien voorgaande edities van de stadsderby slechts drie keer gewonnen werd van Inter, won Milan ze nu allebei.

“Allegri verdient een 10, hij is de architect van dit succes”, klonk het bij Gattuso. “Hij heeft de spelers dicht bij elkaar gehouden. Iedereen had ons voor dood verklaard en ze dachten dat ik klaar was met mijn carrière. Maar Allegri heeft het fantastisch gedaan.” Seedorf was er nog bij toen Milan in 2004 zijn laatste titel pakte: “Dit is na zeven jaar een schitterend moment. Ik moet vooral de coach dankbaar zijn.” Die coach bleef bij de viering opvallend bescheiden: “Het is fantastisch om onderdeel van een nieuw tijdperk bij Milan te zijn, maar ik heb het geluk gehad dat ik naar Milaan ben gekomen in het jaar dat de club fors heeft geïnvesteerd.”

Misschien kan Allegri straks het geluk nog eens afdwingen in de beker, want Milan kan het seizoen afsluiten met de dubbel. Dan moet het in de halve finale van de Coppa wel voorbij Palermo om in de finale hoogstwaarschijnlijk Inter te ontmoeten. (wdk)