Direct naar artikelinhoud

Farmagroep TiGenix scoort op de beurs

Het aandeel TiGenix is de ster van de Brusselse beursvloer. De farmagroep krijgt de toelating om in zijn nieuwe fabriek in Nederland ChondroCelect, zijn eerste medicijn, te produceren. Een uiterst belangrijke beslissing.

Het aandeel TiGenix zit al vier dagen stevig in de lift. In die periode steeg het al met 56 procent. Gisteren alleen steeg het met 24 procent. De hausse begon na de aanstelling van Jean Stephenne, ex-topman van GSK Biologicals en dus een grote naam in de farmasector, als voorzitter. De opgang versnelde na 'cruciaal' nieuws voor TiGenix.

Het bedrijf mag zijn voornaamste product ChondroCelect (een celtherapiebehandeling om kraakbeen in de knie te herstellen), nu ook in in Nederland produceren. Dat heeft het Europese geneesmiddelenagentschap beslist. Elke nieuwe productiesite in de farmasector moet zo'n goedkeuring krijgen vooraleer de productie mag starten.

In de eerste jaarhelft haalde TiGenix al een omzet van 1,5 miljoen euro uit de verkoop van ChondroCelect. Momenteel produceert het nog in Leuven maar de productiecapaciteit is er beperkt.

"Er kan niet genoeg gewezen worden op de complexiteit van de productie. Onze productiesite is uniek in Europa omdat ze 100 procent gericht is op de productie van innovatieve celtherapieproducten",liet CEO Eduardo Bravo weten.

"De fabriek biedt ons cruciale productiemogelijkheden om de verwachte toename van de vraag naar ChondroCelect voor kraak-beenherstel te ondersteunen en heeft voldoende capaciteit voor de productie van andere stamceltherapieproducten."

Jan De Kerpel, analist van KBC Securities en biotechexpert, bestempelde de goedkeuring in zijn ochtendrapport als 'cruciaal' voor TiGenix. Het is overigens de eerste keer dat het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) het productieproces van een celtherapiebehandeling goedkeurt.

TiGenix is in Europa de pionier op het vlak van celtherapie. ChondroCelect was in 2010 het eerste celtherapieproduct ooit dat groen licht kreeg om op de Europese markt te worden verspreid. Het is voorlopig ook het enige product van TiGenix. Het Leuvense biotechbedrijf voert nog onderzoek naar andere middelen voor de behandeling van auto-immuun-aandoeningen en ontstekingsziekten.