Direct naar artikelinhoud

Back to basic

Een smetteloze make-uplook begint bij de basis. De nieuwe foundations maken komaf met die gevreesde 'pancake'-look

Vraag elke make-upartiest naar de succesformule achter een geslaagde make-uplook en het antwoord luidt: 'Een goede basis.' Dat betekent een mooie, goed gehydrateerde huid met daarop een kundig aangebrachte laag of zelfs meerdere laagjes foundation. Want welke make-uptrend zich ook op de catwalk aandient - van seventies rode lippen tot artistiek uitgesmeerde eyeliner - het resultaat van de schilderwerken komt pas echt tot zijn recht op een solide, egale basis. Hoewel BB-creams, CC-creams en andere varianten de afgelopen jaren de markt veroverden, wint de foundation, hun meer dekkende voorganger, weer aan populariteit. De tijden waarin foundation als een dikke, zichtbare en onnatuurlijke laag op de huid lag, behoren dankzij nieuwe technologieën en innovaties tot het verleden. De nieuwe generatie vloeibare foundations zijn licht, flinterdun en laten zich makkelijk aanbrengen. 1De Studio Waterweight Foundation van M.A.C Cosmetics heeft een elastische gelformule en vervaagt fijne lijntjes en poriën en beschermt de huid dankzij een zonnefilter. 2 De Intensive Skin Serum Foundation van Bobbi Brown combineert huidverzorging met make-up door middel van vooruitstrevende fusie tussen actieve ingrediënten en foundationpigmenten. Dior lanceerde 3 het Diorskin Nude Air Serum, een vederlichte, ultravloeibare foundation die de huid egaliseert en een gezonde gloed achterlaat.

Een egale huid hoeft echter niet per se uit een flesje te komen want ook de nieuwe generatie poederfoundations zweert bij een smetteloos resultaat. Zo pakt Clinique uit met 4 de 2-in-1 Beyond Perfecting Powder Foundation, een compacte poederfoundation met crème-achtige structuur die dankzij het dubbele vermalingsproces van de bestanddeeltjes nog fijner wordt en licht op de huid aanvoelt. Losse minerale poeders zoals 5de Amazing Base van Jane Iredale scoren hoog op gebied van dekking, maar hebben geen bindmiddel zoals water of crème waardoor de deeltjes na enkele uren van het gezicht kunnen vallen. Smeer daarom zeker eerst een primer zoals 6Le Blanc van Chanel. 7 De Cream Foundation van het Amerikaanse make-upmerk MUD bestaat voor 40 procent uit pigment en werkt probleemloos oneffenheden en verkleuringen weg. De cosmetische siliconen in deze compacte foundation bewegen mee over de huid waardoor deze foundation als het ware leeft en het resultaat de hele dag houdt.

Vraag een make-upartiest naar zijn of haar favoriete manier om foundation aan te brengen en het antwoord zal elke keer anders zijn. Heel wat professionals verkiezen hun vingers omdat die het product meteen opwarmen waardoor het zich makkelijker in de huid laat werken en een natuurlijk resultaat geeft. 8Een penseel werkt heel precies en zorgt voor flawless finish. Een rijpere huid of huid met oneffenheden laat zich makkelijk egaliseren met 9een sponsje of beautyblender.