Direct naar artikelinhoud

Duurste schilderij ooit ontdekt in AVRO-programma ‘Tussen kunst en kitsch’

Tijdens de opnames van het AVRO-televisieprogramma Tussen kunst en kitsch is een schilderij ontdekt dat 250.000 euro waard zou zijn. Het is de duurste vondst ooit in het ruim 26-jarige bestaan van het programma.

Het schilderij, Het kantwerkstertje, werd gemaakt door de Rotterdamse kunstenaar Joost van Geel (1631-1698), een tijdgenoot van Johannes Vermeer en Gabriël Metsu. Het vermoeden bestond trouwens dat het werkje (31 bij 26 centimeter) van de hand was van Metsu zelf. Joost van Geel was vermoedelijk een van Metsu’s leerlingen.

Het schilderijtje werd door de eigenares al eerder naar opnames voor het programma meegebracht. Maar op dat moment kon John Hoogsteder, expert oude meesters tot 1800 bij Tussen kunst en kitsch, geen oordeel vellen. Na maandenlang uitvoerig onderzoek kon de expert alsnog zijn resultaten bekendmaken.

“Het is geweldig als je onweerlegbaar kunt bewijzen dat het de schilder Joost van Geel betreft”, zegt Hoogsteder. Hij deed onderzoek naar signatuurresten, voorstelling, schilderwijze en de herkomst van het schilderij, die teruggaat tot 1780. De huidige eigenares, die wel vermoedde dat het een waardevol schilderij betrof, kreeg het werk in bezit door een erfenis.

Het schilderij toont een kantklostertje in een interieur. Een dame van gegoede burgerij, gekleed in satijnen jurk en bontjas. Van Geel zou slechts een vijftiental schilderijen hebben gemaakt. Van zijn leermeester Metsu loopt momenteel een tentoonstelling in het Rijksmuseum in Amsterdam.

De vorige topprijzen in Tussen kunst en kitsch lagen rond de 100.000 euro.