Direct naar artikelinhoud

Moebarak opent jacht op westerse media

Het Egyptische veiligheidsapparaat heeft een ongeziene klopjacht geopend op westerse journalisten en Egyptische activisten van mensenrechtenorganisaties. Blijkbaar mag de wereld geen ooggetuige zijn van een nieuwe massabetoging die vandaag na het vrijdaggebed van start gaat.

Alles wijst erop dat de jacht op journalisten georkestreerd werd door het regime zelf. In de loop van de dag verspreidde de staatstelevisie het gerucht dat zich onder de buitenlandse journalisten Israëlische spionnen bevonden. In de namiddag verklaarde vicepresident Suleiman tijdens een tv-interview dat “onvriendelijke televisiestations de Egyptische jeugd tegen de staat aan het opjutten zijn”. Wat volgde was een reeks arrestaties en bedreigingen tegen internationale mediamensen. De grote hotels van de stad werden systematisch uitgekamd. Een twintigtal journalisten zou opgepakt zijn. Een van hen is vtm-journalist Tim Verheyden, die enkele uren later werd vrijgelaten. Ook de correspondenten van BBC, CNN, Al-Jazeera, Al-Arabyya, The New York Times en de Washington Post werden het doelwit van Moebarakaanhangers. Een Griekse journalist kreeg een messteek in het been, een Reutersploeg werd in elkaar geslagen. De journalisten van de Turkse staatszender moesten het eveneens ontgelden.

Het ziet ernaar uit dat het regime ook de belangrijkste nieuwsbronnen van de internationale media wil uitschakelen. Egyptische medewerkers van Amnesty International en Human Rights Watch werden gearresteerd in het bekende Hisham Mubarak Law Centre. Ook Dan Williams, een Amerikaanse onderzoeker van Human Rights Watch, werd weggevoerd. “De progressieve krachten van deze samenleving moeten uitgeschakeld worden”, vertelde een waarnemer vanuit Egypte.

Terwijl veiligheidspersoneel systematisch mediamensen aan het arresteren was, woedde rondom het Tahrirplein in Caïro de veldslag tussen Moebarakaanhangers en tegenstanders in alle hevigheid voort. Minstens tien mensen kwamen daarbij om het leven. Volgens het ministerie van Gezondheid zijn er minstens 600 gewonden. Welke rol het leger speelt, is niet duidelijk. Wel waren er meerdere berichten over Moebarakaanhangers die door militairen werden teruggedreven. Ook het regime zelf stuurde verwarrende signalen de wereld in. Zo verontschuldigde premier Ahmed Shafiq zich voor het geweld van afgelopen woensdag.

President Moebarak zelf gaf gisteravond een interview aan de bekende tv-journaliste Christiane Amanpour (ABC-News). In het gesprek vertelde de Egyptische leider dat niet hij maar de Moslimbroederschap verantwoordelijk is voor het geweld. Moebarak zei dat hij “er genoeg van heeft om president te zijn” maar dat hij momenteel geen ontslag kan nemen. “Anders zal er in het land chaos uitbreken.” De vraag of hij zich niet verraden voelt door zijn vroegere bondgenoot Barack Obama, die hem in bedekte termen vroeg om op te stappen, werd naar verluidt weggewuifd. “Ik vertelde president Obama dat hij de Egyptische cultuur niet begrijpt en niet goed kan inschatten wat er zal gebeuren als ik vertrek.” >11-14