Direct naar artikelinhoud

Alle remmen los

Vorig jaar vulden witte sneakers en tropische prints de winkelrekken. Dit jaar ga je liever voor duurzaam, stoer en een tikkeltje crazy.

Ellen: "Als wat op de catwalks verschenen is ook maar een beetje doorstroomt naar de winkels, wordt het een artistiek en gedurfd modejaar. Met veel felle kleuren, veel rood en geel, allerlei metallics, en glitters en pailletten er nog eens bovenop. Hoe gekker, hoe liever. Er is ook een soort van anti-fashion op komst, gelanceerd door trendsetters die het beu zijn dat de mainstream hun nieuwe ideeën maar blijft overnemen. Dus gaan ze looks creëren die mensen no way zullen willen overnemen, bij Christopher Kane zagen we bijvoorbeeld Crocs op de catwalk. Gekke en rare combinaties van make-up, prints, stijlen: het kan allemaal."

Goesting gaat

met trendwatchers

Ellen en Saskia

op zoek naar

wat het komende jaar onze harten

verovert.

dit

geeft jou

goesting

in 2017

Trendwatcher bij Trendwolves.

Neemt jonge generaties onder de loep om opkomende trends te distilleren.

Schreef mee aan het Youth Trend Report.

Geeft innovatieworkshops bij bedrijven.

Is docent aan Hogeschool Gent.

Heeft een achtergrond in mode. Check www.trendwolves.com.

Looks, mode &

Runt het Antwerpse persbureau The Wicked.

Is gespecialiseerd in lifestyle en food en heeft een neus voor vers talent.

Is - zoals Charlie Magazine het beschrijft - een social media-ninja.

Bijna 5.000 Twittervolgers en zowat 6.000 Instagrammers volgen haar posts over wat trending is.

Check www.thewicked.be.

Onzijdig

Ellen: "In 2016 zagen we sowieso veel gebeuren rond gender in het algemeen. De grenzen tussen de beide genders blurren nu, we hoeven niet meer 100% 'man' of 'vrouw' te zijn. Sommige mensen distantiëren zich zelfs van dat binaire onderscheid, of zien het eerder als een spectrum. Alles wordt meer unisex en in de vrouwenmode zien we veel mannelijke hoodies en hemden."

Duurzaam boven

Ellen: "In 2016 waren er een aantal fantastische festivals voor sustainable fashion in ons land: MOOI festival in De Studio in Antwerpen, bijvoorbeeld. In 2017 breekt dat verder door: wetenschap en technologie zullen in de mode nog meer gecombineerd worden met de aloude craftmanshiptechnieken om zo tot nieuwe, duurzame creaties te komen. Vissenleer duikt bijvoorbeeld op als nieuw materiaal voor schoenen en handtassen, terwijl dat eigenlijk een afvalproduct is. Of het Antwerpse Post-Couture Collective verkoopt patronen die je thuis kan downloaden om dan zo je eigen kledingstukken ineen te zetten."

Schouderspel

Ellen: "Aan de schouders zie je dat er in mode iets interessants aan de gang is: in 2016 werd dat sensuele lichaamsdeel gewoon ontbloot en verkochten alle shops schouderloze shirts en jurken. Dit jaar zien we nog wel kledingstukken met één blote schouder, maar zullen vooral silhouetten met oversized, hoekige of opgepofte schouders hip zijn. Zo zie je dat ook in de mode de vrouwenemancipatie doorbreekt: brede schouders staan altijd al voor mannelijkheid, stoerheid."

I woke up like this

Ellen: "Een grappige trend op de catwalks voor het komende seizoen vond ik de kamerjassen. Alexander Wang, Miu Miu, Dries Van Noten,... Allemaal hadden ze van die peignoirachtige toestanden in de collectie."