Direct naar artikelinhoud

Jeroen Meus (33)

De Tuinkamer

Chef Ken was souschef bij Oud Sluis, mijn vroegere souschef is dat nu bij Ken. We zaten nog samen op school. Zijn restaurant is gevestigd in een bakkerij en die gast kookt de pannen van het dak, beginnend met fenomenale hapjes. Gastronomie anno 2012. Met veel smaak, maar zonder erover te gaan.

Hoogstraat 72, Beerzel,

015 75 59 90

Slagmolen

Kok Bert Meewis zet nu al de trend die eraan komt: terug naar de klassieke keuken met boter en room, maar in een verlichte versie. Zijn vakmanschap is enorm, als ik bij hem een Bressekip op karkas gegaard eet, vlieg ik uit mijn schoenen. Zo lekker. Hij beroert me met gerechten waar ik nochtans al een referentiekader voor heb. Zelfs zijn dame blanche is op tweesterrenniveau.

Molenweg 177, Opglabbeek, 089 85 48 88, www.slagmolen.be

Le Pigeon Noir

Ik ga niet vaak uit eten, maar als ik het doe moet het goed zijn, een uitstapje. Zoals naar Le Pigeon Noir. Heel simpel, maar zo lekker. Onlangs at ik er vis met zuurkool en beurre blanc, drie smaken, heel puur. De klassieke bistrokeuken, maar heel goed uitgevoerd.

Le Pigeon Noir, Geleytsbeek 2, 1180 Brussel (Ukkel) , 02 375 23 74, www.lepigeonnoir.be

Senza Nome

Vroeger vond ik de Italiaanse keuken overroepen, tot ik een paar keer in Italië at. Supereenvoudig, maar niet zo makkelijk te maken. In Senza Nome heb je Italiaans topniveau, een openbaring, ze hebben ook een ster. Ik heb er heerlijke orecchiette con salsiccia italiana als tussengerecht gegeten. Superlekkere mozzarella burrata ook. Ik ben geen grote eter, maar bij Senza Nome krijg ik alles op. Het is niet te zwaar.

Koninklijke St-Mariastraat 22, 1030 Brussel, 02 223 16 17, www.senzanome.be

Samourai

De beste Japanner die ik ken in België. Als ik Japans eet, voel ik me zuiver worden. Het is veel meer dan sushi. Ze hebben twee kaarten: een voor de westerlingen in het Frans of het Engels en een voor de Japanners. Ik neem die laatste omdat ik zag dat de Japanners ander eten krijgen. Ik begrijp er niks van, maar dan eet je tenminste niet enkel sushi. Ze hebben ook heerlijke noedelsoep. De wijnkaart moet je niet vragen, die is veel te duur. Drink liever een Sapporo-biertje, dat is Japans in 't echt.

Wolvengracht 48B, Brussel, 02 217 56 39

De Kuiper

Nu Stéphanie zwanger is, zullen we er een tijdje niet eten want bien cuit ziet ze niet zo zitten. De Kuiper is een monument. 'Toile cirée' op de tafel, houten lambriseringen, alleen al daarvoor. En de beste paardensteak. Veel mensen houden er niet van. Maar het is zoet, mager en lekker.

Vissersstraat 51, 1800 Vilvoorde,

02 251 13 87