Direct naar artikelinhoud

BERT WAGENDORP

Qatar heeft het WK voetbal 2022 binnengehaald door leden van het Executive Committee van de wereldvoetbalbond FIFA om te kopen. Dat wisten we eigenlijk al, maar The Sunday Times is in het bezit van 'miljoenen' documenten bewijs. Dat je voor het binnenhalen van een WK miljoenen documenten produceert, laat al zien hoe het met de sport uit de klauwen is gelopen. En dan zijn dit alleen nog maar de corruptiebevestigende papieren.

Overigens was het pas écht nieuws geweest als de krant de onkreukbaarheid van de FIFA-bestuurders had vastgesteld.

Er ontstond niettemin ophef over de onthulling - kennelijk dachten veel mensen dat de stemming in december 2010 eerlijk was verlopen en dat het FIFA-comité het WK naar eer en geweten toewees aan een met goud beklede pizzaoven.

Wij kwamen destijds braaf aanzetten met Cruijff, Gullit en Van Himst op een fiets en een begroting van een half miljard voor het WK 2018; dan ben je natuurlijk kansloos.

Als definitief wordt vastgesteld dat Qatar heeft gefraudeerd, moet opnieuw worden gestemd, vinden verschillende nationale bonden, waaronder de Nederlandse voetbalbond. "De integriteit van onze competities en voetbaltoernooien is van het grootste belang voor onze sport. Elke suggestie of vermoeden van fraude of manipulatie is schadelijk voor het voetbal."

Een tijdje geleden kwam het nieuws naar buiten dat er elke dag een dode viel onder de Nepalese slaven die worden ingezet bij de bouw van de stadions in Qatar. Toen was integriteit kennelijk nog geen item; het nieuws was in elk geval geen reden om de toewijzing aan Qatar te heroverwegen. Maar corruptie binnen de eigen organisatie vinden ze bij de FIFA kwalijker dan een paar honderd dode Nepalezen. Dat is een commerciële afweging: openlijke corruptie brengt geldstromen van sponsors en televisiezenders in gevaar.

De FIFA is een maffiaorganisatie die wordt geleid door de capo di tutti capi, Sepp Blatter. Het afgelopen jaar maakte de voetbalbende een winst van 52 miljoen dollar, de reserves zijn inmiddels opgelopen tot één miljard.

The Sunday Times zal de komende zondagen telkens een bloemlezing uit de miljoenen documenten publiceren. Dat is interessant, omdat op 9 juni een eigen onderzoek van de ethische commissie van de FIFA zal worden afgerond. Zes weken later zal het rapport worden overhandigd aan de Arbitragecommissie. Het onderzoek betreft de toewijzing van het WK van 2018 aan Rusland én dat van 2022 aan Qatar.

We kunnen straks dus mooi zien hoe een corrupte organisatie de eigen corruptie heeft onderzocht. Dat is bijna net zo spannend als het WK zelf. Zal de FIFA besluiten het WK van Qatar af te pakken? Hebben wij nog een kans als straks blijkt dat ook de Russen niet helemaal koosjer te werk zijn gegaan?

Het zou me verbazen. Het WK van 2022 is natuurlijk niet louter binnengehaald met behulp van 3,7 miljoen euro aan steekpenningen. Achter die fooi zitten de Qatarese miljarden. Alleen al voor WK-infrastructuur heeft het land honderd miljard dollar klaarliggen, in totaal is er meer dan 150 miljard beschikbaar. Bij Ballast Nedam, BAM en Philips bidden ze tot Allah dat het WK in Qatar moge blijven. In Australië of Engeland hebben ze al stadions en zijn ze niet van plan voor het WK een nieuwe stad uit de grond te stampen.

Voetbal heeft zich met huid en haar uitgeleverd aan oliemiljarden en dubieus Russisch kapitaal. Ik vermoed dat Sepp Blatter eind juli zal verklaren dat ná het WK van 2022 alles anders wordt, maar dat er nu nog even niks aan is te doen: Rusland 2018, Qatar 2022.