Direct naar artikelinhoud

Hasi: 'Alle vertrouwen in Mitrovic'

Het is nog niet helemaal zeker dat Besnik Hasi zondag kan beschikken over Aleksandar Mitrovic, maar als de Serviër fit geraakt, speelt hij ook.

Niet alleen fysiek, maar ook mentaal was er oplapwerk aan Mitrovic, bij wie de ontgoocheling zo van zijn gezicht droop na de gemiste penalty in Genk. "Hij is een jonge gast, hij heeft het moeilijk gehad", weet Hasi. "Als je een analyse van die match maakt en alle kansen na mekaar ziet, dan ben je sowieso ontgoocheld. Positief is wel dat we veel kansen creëren. Alleen moeten we nu ook eens beginnen te scoren. Ik heb onze kansen aan de spelers laten zien en gewezen op de wil die wij moeten opbrengen om de bal ook over de lijn te krijgen. Dat gaat over details, over overtuiging, over frisheid voor de goal."

Hasi heeft Mitrovic wel een hart onder de riem gestoken. "Ik heb met hem gesproken en hem duidelijk gemaakt dat ik hem vertrouwen blijf geven. Feit blijft dat die jongen helemaal geen rust heeft gehad. Fysiek is hij vermoeid, dat zie je ook in de loop van een wedstrijd." Hasi neemt het Mitrovic niet kwalijk dat hij een penalty miste. "Als ik vooraf vraag wie een penalty gaat trappen, steken er drie hun hand op. Maar op dat moment heeft Mitrovic wel zijn verantwoordelijkheid genomen. Als Mitrovic bij sommigen nonchalant overkomt, heeft dat misschien ook te maken met zijn vermoeidheid. Hij is een serieuze jongen en vrij streng voor zichzelf. Maar hij is twee meter, als zijn schouders gaan hangen, oogt hij wel wat nonchalant. Maar alles wat hij op de club doet, doet hij serieus."

Hasi denkt er dan ook niet aan Mitrovic naar de kant te halen. "Ik heb hem de laatste drie matchen net gewisseld omdat ik wil dat hij fit blijft tot het einde van het seizoen. Hij is heel belangrijk in ons systeem, hij scoort makkelijk en is sterk in de 16 meter. Daarom geef ik hem ook vertrouwen, al moet ik deze keer wel afwachten of hij voldoende hersteld is van zijn ziekte."

Hasi wil dat er ook vanuit de tweede lijn vaker gescoord wordt. "Najar en Praet doen het fantastisch voor de ploeg, ze leveren heel veel arbeid bij balverlies. Daardoor komen ze misschien minder in de 16 meter. Maar dat is niet verboden, één van de twee mag en moet daar komen. Ook mijn centrale middenvelders mogen aan de 16 meter komen. Maar ik heb liever dat Tielemans in schietpositie komt dan Kouyaté. Tegen Zulte kon Cheikhou aanleggen, maar het leek eerder op een pass naar de keeper.

Geprikkelde Cyriac

Hasi herkent de nervositeit die bij Standard heerst. "Wij hebben dat ook meegemaakt", zegt hij. "Je staat de hele competitie op kop, je verliest een paar keer in de play-offs, je vertrouwen wankelt en de kritiek komt. De spelers gaan twijfelen. Dan wordt de druk groot, ook al hebben ze alles nog in handen. Maar feit is dat wij hen zondag een tik kunnen geven. Ik hoop dat Cyriac geprikkeld is tegen zijn ex-club. Ik zie stilaan weer de Cyriac van voor zijn blessure. Ik hoop dat hij deze vorm aanhoudt tot het einde van het seizoen."