Direct naar artikelinhoud

Risico op doodgeboortes in Vlaanderen verder gedaald

Het risico op doodgeboorte in Vlaanderen is sinds 1995 verder gedaald van 3,8 naar 2,5 sterfgevallen per 1.000 bevallingen. In 2009 kwamen 173 baby’s levenloos ter wereld. Vlaanderen doet het met dat lage cijfer goed in een internationale vergelijkende studie van 193 landen. Wereldwijd worden jaarlijks meer dan 2,6 miljoen baby’s dood geboren, of minstens 7.000 per dag. Dat gebeurt voor 98 procent in arme landen.

Maar ook in rijke landen met een goede gezondheidszorg komen doodgeboortes nog voor. Finland en Singapore scoren het best, met slechts 2 doodgeboortes per 1.000 bevallingen. Nederland doet het evenwel een stuk slechter. In het Verenigd Koninkrijk werden er in 2009 omgerekend zelfs 11 baby’s dood geboren per dag. Het slechtst is de situatie in Frankrijk, met 3,9 sterfgevallen per 1.000 geboortes.

“Het cijfer in Vlaanderen is gedaald dankzij betere prenatale zorg. Toch gaat het in een kwart van de sterfgevallen nog om dodelijke misvormingen zoals een hartafwijking die je niet vaak niet op een echografie ziet. Daar kun je weinig aan doen”, aldus Guy Martens van het studiecentrum perinatale epidemiologie. De oorzaken in rijke landen zijn vaak complex en in een derde van de sterfgevallen is de doodsoorzaak zelfs onbekend.

Het erg lage cijfer bij ons is niets vergeleken bij de veel dramatischer cijfers in landen als India, Pakistan, Nigeria, China en Bangladesh. Daar worden zwangere vrouwen het meest met doodgeboortes geconfronteerd. Maar liefst 98 procent van de doodgeboortes gebeuren in die landen.

Bijna de helft van alle doodgeboren baby’s wereldwijd, 1,2 miljoen, sterft tijdens de arbeid zelf. Complicaties bij de geboorte, infecties tijdens de zwangerschap en hypertensie of diabetes van de moeder zijn de belangrijkste oorzaken in arme landen, naast groeibeperkingen van de foetus en aangeboren afwijkingen.(NC)