Direct naar artikelinhoud

Strengere Brusselse regels voor verhuursite

Vanaf begin 2016 gelden nieuwe regels voor wie in Brussel een kamer verhuurt via Airbnb. Iedereen die kamers aanbiedt aan toeristen moet voortaan over een registratienummer beschikken.

Om dat registratienummer aan te vragen, moet de verhuurder een aantal documenten kunnen voorleggen: een kopie van het eigendomsbewijs, het verzekeringscontract, een uittreksel uit het strafregister, een attest van brandveiligheid en een plattegrond. Wie in een appartement woont, heeft bovendien toestemming nodig van de mede-eigenaars.

Volgens Airbnb is dat een te zware last voor de meeste verhuurders, die hun woning of flat enkel verhuren wanneer ze zelf op vakantie zijn. De Brusselse regering weerlegt dat en stelt dat er genoeg uitzonderingen zijn.

Voor een attest van brandveiligheid is voor hen bijvoorbeeld geen bezoek van de brandweer vereist, maar volstaat een keuringsbewijs van gas of elektriciteit.

Volgens de website Inside Airbnb worden in Brussel 4.903 kamers aangeboden via Airbnb. De regering maakt zich zorgen over de gevolgen voor de gewone huurmarkt. In steden als Parijs en Barcelona werd in wijken met veel Airbnb-adressen al een forse stijging van de huurprijzen opgetekend.