Direct naar artikelinhoud

Zware taak: Mali weer opbouwen

Ibrahim Boubacar Keïta is de nieuwe president van Mali. 'IBK' moet vrede sluiten met de Toearegs en het land opbouwen na anderhalf jaar oorlog.

De officiële uitslag moet nog komen, maar alles wijst er op dat oud-premier Keïta (68) de nieuwe president van Mali is. Hij heeft in de tweede ronde van de verkiezingen van zondag de meerderheid van de stemmen behaald, zo bleek gisteren. Een grote verrassing is dat niet. Keïta sleepte eind juli in de eerste ronde al 40 procent binnen. Zijn grootste rivaal, oud-minister van Financiën Soumaïla Cissé (63), bleef steken op 19 procent. Cissé heeft zijn nederlaag erkend. Keïta, algemeen bekend als 'IBK' was premier van 1994 tot 2000 en president van de Nationale Assemblée van 2002 tot 2007. In 2001 richtte hij zijn eigen partij op, Rassemblement pour le Mali (RPM), met de leuze "Voor Mali's eer".

Twee keer eerder dong Keïta mee bij presidentsverkiezingen, in 2002 en 2007. In 2007 verloor hij van Amadou Toumani Touré, die in maart vorig jaar werd afgezet bij de militaire coup die de opmaat werd tot de opmars van de Toeareg-rebellen en de jihadisten en de Franse militaire invasie. Keïta's zege moet nu een einde maken aan anderhalf jaar onrust.

De uit het zuiden afkomstige Keïta heeft zich in het verleden altijd sterk gemaakt voor een harde aanpak van het separatisme van de Toearegs, die een eigen staat willen in het noorden, Azawad. Ook wil hij korte metten maken met corruptie. Hij was dan ook de favoriet van gematigde moslimleiders en van het leger. Wellicht ook omdat hij veel minder kritisch over de coup was dan zijn rivaal Cissé.

In zijn campagne zette Keïta echter in op vrede en verzoening. "Voor de eer van Mali zal ik vrede en veiligheid brengen. Ik zal de dialoog tussen alle zonen van onze natie doen herleven."