Direct naar artikelinhoud

Club Brugge moet vanavond door tegen Wroclaw, zo niet dreigt...

In Brugge wil men niet denken aan de mogelijke gevolgen van een mislukking vanavond tegen Wroclaw (1-0-verlies in de heenwedstrijd). Een Europese uitschakeling zou bijzonder pijnlijk zijn. We leggen sportief manager Arnar Gretarsson vijf stellingen voor.

1. Financieel verlies

Naast een sportieve teleurstelling zou Club ook een financiële kater overhouden aan een uitschakeling. In deze derde voorronde van de Europa League blijft blauw-zwart dan immers steken op een schamele premie van 140.000 euro, een habbekrats in vergelijking met wat Standard en Genk wellicht zullen ophalen. Daarnaast start Anderlecht straks in de Champions Leaguegroepsfase, goed voor zo'n 14 miljoen. "Je moet rekenen dat je zo'n 2,5 tot 3 miljoen winst verliest als je de groepsfase niet haalt", legt Gretarsson uit. "Dat is een behoorlijke som, maar ook weer niet wat je in de Champions League kan verdienen. Feit is wel: hoe meer geld je hebt, hoe meer kwaliteit je kan halen."

2. Klap voor prestige

Dat blauw-zwart elk seizoen in de Europese competities thuishoort, bewijst de clubgeschiedenis. De return tegen Wroclaw is al de 265ste Europese opdracht. Club dreigt voor het eerst sinds 2007-2008 al na één ronde het toneel te moeten verlaten. Dat zou een klap zijn voor het sportieve prestige, beseft Gretarsson. "Club heeft een naam in Europa. De bedoeling is om Europees elk jaar iets beter te doen, dan zou een uitschakeling in de eerste ronde een enorme ontgoocheling zijn."

3. Te grote kern

Club heeft een kern samengesteld met de bedoeling om op drie fronten mee te draaien: competitie, beker en Europees. De A-kern leent zich tot het afhaspelen van twee tot drie wedstrijden per week. Europese uitschakeling is niet ingecalculeerd en zou ervoor zorgen dat er minder geroteerd kan worden. Bovendien betekent een uitschakeling allicht ook minder kansen voor de jeugd. Dat laatste ontkent Gretarsson met klem: "Het zal de weg die we ingeslagen hebben met de jongeren niet veranderen."

4. Vertrek Lestienne

Met de inkomsten die zouden wegvallen is het de vraag of Club kan blijven neen zeggen tegen een fiks bod op goudhaantje Lestienne. Zo weigerde blauw-zwart vorige maand 8 en 11 miljoen euro (dat CSKA Moskou respectievelijk officieel en officieus bood). Voor Lestienne zelf kan het gemis aan een Europees platform om zich te tonen misschien ook een reden zijn om vervroegd te vertrekken. "Ik zie een uitschakeling niet echt als een bedreiging voor Max. Hij is er net als wij van overtuigd dat hij best nog hier blijft voor zijn ontwikkeling. We zullen er alles aan doen om hem te houden."

5. Extra druk

Als Club zich niet voor de groepsfase kwalificeert, mist het nu al één van de drie doelstellingen. En dat terwijl het seizoen amper begonnen is. Het zou de druk van de achterban, maar ook van het bestuur en het management om hoge ogen te gooien in de competitie en de beker alleen maar vergroten. "Je kan het ook anders bekijken. Als we op drie fronten meestrijden, heeft iedereen het altijd over het zware programma. Zonder Europees voetbal kan je net alles op de competitie en de beker zetten. Hopelijk gebeurt het niet, maar als het gebeurt, moet je proberen het positieve te zien."

Coach Juan Carlos Garrido wilde op de persconferentie niet echt ingaan op vragen over druk op zijn persoon, maar voor zijn eigen welzijn doet de Spanjaard er goed aan Club naar de volgende ronde te loodsen. Een vroegtijdige uitschakeling zou de twijfels omtrent zijn capaciteiten weer doen oplaaien. En dan kan één misstap in de competitie voldoende zijn. Gretarsson beweert echter iets anders: "Een uitschakeling zal voor de trainer niets veranderen."