Direct naar artikelinhoud

Hij wil nog altijd naar huis bellen

Hij is bang. Hij is alleen. Hij is drie miljoen lichtjaren van huis. E.T., de populairste kruising tussen Albert Einstein en een mopshond, is terug. Weer terug. Er was al de vernieuwde bioscoop- en dvd-versie, mét nieuw beeldmateriaal, een dosis CGI en een digitale remix van de soundtrack.

Voor de dertigste verjaardag en de allereerste release op Blu-ray is er het gloednieuwe, digitaal geremasterde beeld en geluid, maar ook extra bonusmateriaal: The E.T. Journals voeren u een uur lang helemaal terug naar de shoot en set van weleer, en in Steven Spielberg & E.T. geeft de Spielmeister een nieuw interview over de film en over het werken met kinderen.

E.T. is Spielbergs magische variatie op Lassie come home, of (zoals het groene, plantkundige monstertje zelf krijst) E.T. phone home. De man die in 1982 nog volwassen moest worden als filmmaker, noemde dit lang zijn "meest persoonlijke film". Er bestaat op deze planeet weinig twijfel dat dit het spul is waarvan kinderdromen zijn gemaakt. Het is het tot tranen dwingende sprookje van een knaap die een soort puppie vindt, hem koste wat het kost wil houden en er een telepathische verknochtheid aan ontwikkelt. En er wordt consistent gefilmd op de kijkhoogte van de kleine Elliot, zijn grote broer en ergerlijke, kleinere zusje (Drew Barrymore).

De volwassen wereld is - op mama-lief na, vader is opvallend afwezig - herleid tot een stel in tegenlicht gefilmde, ongevoelige overheidsagenten en kille dokters. De federale booswichten die E.T. achternazitten, droegen in de eerste versie pistolen, maar Spielberg gaf 100.000 dollar uit om die digitaal te vervangen door walkietalkies. Naar verluidt heeft hij niks dan spijt over zijn beslissing.

Bij het herbekijken van dit hartverscheurend stukje Americana is naast grenzeloze vertedering zeker ook grote bewondering op zijn plaats voor Spielbergs verhalend talent en voor John Williams' pakkende muziek. De prent is qua mise-en-scène ietwat gedateerd, maar is meesterlijk 'klassiek' verteld, van begin tot einde gebonden door die suspenserijke, droeve en jubelende score.

Niet onder de indruk? Dan kan al uw medelijden uitgaan naar de man die in het pak moest kruipen van het stuiterend, buitenaards hoopje snot, waarvoor de nu vergeten, ooit wereldbefaamde actrice Debra Winger haar stem uitleende.

E.T.: The Extra-Terrestrial

Steven Spielberg