Direct naar artikelinhoud

Opnieuw magistraat op kabinet-Milquet

Minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) heeft er een tweede magistraat bij op haar kabinet. Na de gewezen Luikse procureur-generaal Cédric Visart de Bocarmé die kabinetschef werd, doet de minister nu beroep op een Brusselse parketmagistraat die een dag per week op het kabinet aan de slag gaat.

Volgens Kamerlid Ben Weyts (N-VA) is dat een slecht signaal. "Het Brusselse parket is het meest onderbemande van het land. Daar mensen weghalen is niet het beste signaal om de straffeloosheid in de hoofdstad aan te pakken." De woordvoerster van Milquet benadrukt dat ze de expert echt wel nodig hebben. "Er zijn zoveel dossiers die gelieerd zijn met de hervorming van justitie en politie dat het belangrijk is om de nodige expertise in huis te hebben."

De Fortis-onderzoekscommissie beval enkele jaren geleden aan om magistraten alleen te detacheren als dat "kennelijk onontbeerlijk" zou zijn voor het functioneren van de minister. De Hoge Raad voor de Justitie (HRJ) ging nog een stap verder en ijverde voor een verbod op de detachering van leden van het openbaar ministerie, tenzij naar het kabinet Justitie.

Premier Elio Di Rupo (PS) liet twee maanden geleden in het parlement weten dat de regering niet op de aanbeveling van de Hoge Raad ingaat. Hij kondigde wel aan dat er snel een deontologische code zou komen voor de detachering van parketmagistraten naar de ministeriële kabinetten. Die is er echter nog niet.