Direct naar artikelinhoud

Nederlands Limburg wil met gemeentewiet criminelen buitenhouden

De burgemeester van Heerlen (Nederlands Limburg) is voorstander van door de gemeente gereguleerde wietplantages. Dat is ook in het belang van Belgische consumenten, vindt hij, omdat die dan wiet kunnen krijgen die niet te sterk is en van gegarandeerde kwaliteit.

"Hennepconsumptie is niet crimineel", zegt Heerlense burgemeester Paul Depla. Het grote vraagteken is waar het spul vandaan komt. Nu komt het uit criminele netwerken die zich nestelen in de samenleving. Wij willen die productie gaan reguleren."

Wat de opzet van legale wietkwekerijen betreft zijn er volgens hem twee opties: of je geeft als gemeente vergunningen aan goedgekeurde kwekers die vervolgens van staatswege gecontroleerd blijven, of je begint als gemeente een eigen wietplantage.

Eind deze week overleggen de burgemeesters van Heerlen, Roermond en Venlo in Den Haag over hun plan, waarvoor de kiem al begin dit jaar werd gelegd. De huidige Nederlandse justitieminister, Ivo Opstelten van de liberale VVD, is juist tegenstander van door de staat gecontroleerde wietteelt, omdat dit in strijd zou zijn met internationale verdragen.

Moorden

"De minister is tegen, dat is geen geheim. Het wordt dus een weg met hobbels en gaten, maar wij denken echt dat gereguleerde teelt de beste oplossing is", zegt Depla. "Je kunt zeggen, repressie en verbieden die softdrugs, maar dat is met alcohol ook al eens vergeefs geprobeerd. Wiet hoort bij de huidige samenleving. De gedachte dat je het nog kunt verbieden, is een illusie."

Als voorbeeld van de problemen die criminele kwekerijen meebrengen noemen de gemeenten dat er al diverse moorden zijn gepleegd in het Limburgse drugscircuit. Ook worden de nodige panden opgekocht met drugsgeld, en wordt afval van wietplantages en pillenlabs in de natuur gedumpt. In Heerlen werd al een wietplantage opgerold die in hetzelfde gebouw zat als een kindercrèche.

Het plan om onder toezicht van de overheid goede en betaalbare wiet te kweken heeft in Nederlands Limburg de steun van een brede waaier van partijen, van de christendemocraten van het CDA, de sociaaldemocraten van D66 tot de socialisten van PvdA en SP. Een voorstel van de SP werd daartoe al in maart aangenomen.

Depla is zelf burgemeester van de sociaal-democratische regeringspartij PvdA. In Venlo zit een burgemeester van de liberale VVD, terwijl in Roermond de burgemeester van christendemocratische huize is.

Zij vinden ondanks hun verschillende politieke kleur dat de gemeente een rol moet spelen bij de hennepteelt, omdat dat de veiligheid en gezondheid ten goede komt en om grip te krijgen op de georganiseerde misdaad. Jaarlijks worden in Limburg diverse wietplantages ontdekt, meestal na tips uit de bevolking.

De illegale hennepteelt gaat volgens de politie gepaard met brandgevaar en andere overlast in de wijken en buurten. De teelt en levering is nu in handen van de georganiseerde misdaad en gaat vaak gepaard met illegale stroomafname en fraude met gasmeters. Ook kan de illegale wiet krachtiger zijn dan gewenst is, wat een gevaar is voor de gezondheid van jongeren.

De illegale kwekers dumpen hun afval steeds vaker 's nachts in de natuur. Zo werden vorige maand buiten Heerlen nog tientallen vuilniszakken langs het fietspad gevonden, met oude kweekbakjes en flessen plantenvoeding. Volgens de politie wordt zo regelmatig afval van wietplantages en pillenlabs gedumpt.

Kaarten met wietgeur

In de strijd tegen de illegale kwekers heeft Heerlen overigens nog een ander opmerkelijk initiatief in petto. De gemeente gaat kaarten met wietgeur uitdelen aan inwoners, zodat die sneller de geur van deze drug kunnen herkennen, waarna ze de politie kunnen tippen.

Nederland is volgens de Heerlense burgemeester al lang geen voorloper meer in drugsbeleid. "Kijk wat de overheid in Zürich doet, en wat er op dit gebied in Amerikaanse staten als Californië mogelijk is." Daar wordt volgens hem nieuw overheidsbeleid uitgetest dat de oude en grotendeels vergeefse war on drugs' voorbij is.