Direct naar artikelinhoud

Antwerpse bejaardenonderzoeker wil verplichte gewichtscontrole

Een op acht Belgische bejaarden is ondervoed, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Antwerpen.

Belgische artsen en verzorgenden moeten verplicht worden regelmatig het gewicht van bejaarden te meten. Op die manier kan de vaak voorkomende ondervoeding beter worden onderkend, zegt professor Maurits Vandewoude van de Universiteit Antwerpen.

In Nederlands bestaat al zo'n systeem. Vandewoude: "Regelmatig gewicht meten is bij ouderen vitaal. Bij ondervoeding moet er dan ook actie worden ondernomen. Er is nu te grote inertie bij medisch personeel. Men ziet dan wel problemen, maar wacht met behandelen".

Met betere controle en tijdig optreden kunnen hoge medische kosten voorkomen worden. In België kan het zo meer dan honderd miljoen euro's gaan schelen. Voor de ouder wordende bevolking van Europa worden de kosten van ondervoeding op 170 miljard euro geraamd.

Volgens Vandewoude blijkt vaak dat bejaarden genoeg - of te veel - vet hebben, maar dat juist de spiermassa is afgenomen door ondervoeding. Dat betekent dat mensen moeilijker gaan lopen en het zwaar krijgen bij opstaan uit een stoel en bij het nemen van trappen.

Een op de acht 70-plussers in ons land is nu ondervoed, leert het Antwerpse onderzoek. Daarnaast loopt bijna de helft van alle bejaarden een serieus risico op ondervoeding. Het onderzoek werd begin dit jaar gedaan onder 3.641 senioren, met de hulp van huisartsen, thuisverpleegkundigen en woonzorgcentra.

Veel ouderen hebben niet goed in de gaten dat ze ondervoed raken. Ruim de helft van het medisch personeel merkt het ook niet op, omdat de patient niet regelmatig op de weegschaal wordt gezet en er geen dossier van het gewicht wordt bijgehouden.

Op geriatrische afdelingen van ziekenhuizen en verzorgingstehuizen is de situatie ernstiger: daar is 40 procent van de ouderen ondervoed en loopt nog eens 40 procent een groot risico. Slechts een op de vijf ouderen daar is qua voeding op orde. Vaak hebben ouderen na een operatie of bij dementie geen trek meer in eten.

Vijf jaar geleden werd de voedingstoestand van Belgische ouderen ook al onder de loep genomen. De situatie is sindsdien niet verbeterd, zegt Vandewoude.

In Vlaanderen voeren verzorgingstehuizen tegen 2015 een openbaar systeem van kwaliteitszorg in. Ouderen die een tehuis zoeken kunnen dan zien hoe een instelling scoort op elf vitale zaken, zoals hoeveel gewicht bewoners er verliezen, hoe vaak ze vallen en hoe het pillengebruik is.