Direct naar artikelinhoud

N-VA wil ook lokaal de macht grijpen

Alleen als het kan, in kartel als het moet. Onder dat motto trekken de Vlaams-nationalisten bij de lokale verkiezingen van 2012 naar de kiezer. De N-VA wil duidelijk haar aantrekkingskracht bij de bevolking zoveel mogelijk verzilveren en lokale machtsbasissen verankeren.

De bedoeling was om de beslissing zaterdag bekend te maken op de bijeenkomst van de N-VA-partijraad. Maar omdat CD&V dinsdagavond het verdict van haar algemene vergadering bekendmaakte - elke lokale afdeling beslist zelf of ze al dan niet in kartel opkomt - besloot N-VA de eerder genomen beslissing iets sneller te communiceren.

Zoals verwacht kiezen de Vlaams-nationalisten ervoor resoluut hun eigen koers te varen. Als het enigzins mogelijk is, trekken ze volgend jaar zonder christendemocraten naar de kiezer. "Een kartelformule houdt de groei wat tegen. Je eindigt altijd met minder mandatarissen", merkt partijwoordvoerder Jeroen Overmeer op. "We roepen onze afdelingen dan ook op zoveel mogelijk op eigen benen te staan. De voorbije maanden hebben we ook al het signaal naar onze eigen mensen gegeven om hun afdelingen zo sterk mogelijk uit te bouwen en zoveel mogelijk nieuwe leden te zoeken."

Kartels met CD&V of andere partijen zijn mogelijk, maar het moet duidelijk de uitzondering blijven die de regel bevestigt. Afdelingen die een kartel willen vormen of de bestaande samenwerking verderzetten, moeten expliciet een aanvraag indienen bij het arrondissementeel bestuur. Voorlopig zijn er nog maar in een handvol gemeenten kartels aangekondigd. Het gaat onder meer om Ieper, de thuisbasis van premier Yves Leterme, en het Limburgse Herk-de-Stad.

Op het N-VA-hoofdkwartier willen ze nog niet formeel zeggen dat de partij bijvoorbeeld in Antwerpen alleen naar de kiezer trekt. "In een aantal grote steden gelden ook strategische bekommernissen, maar daar gaan we nu nog niet op vooruit lopen." Bij de provincieraadsverkiezingen komen er in elk geval geen kartels.

Voor de Vlaamse christendemocraten is de beslissing van de N-VA geen goed nieuws. CD&V telt momenteel 171 burgemeesters, 843 schepenen, 2.465 gemeente- en OCMW-raadsleden, 114 provincieraadsleden en 15 gedeputeerden. De partij is altijd zeer sterk lokaal ingeplant geweest. Nationale verkiezingsresultaten kunnen weliswaar moeilijk zomaar op gemeentelijk niveau overgezet worden. Maar met een Vlaams-nationalistische partij die vandaag bijna dubbel zo groot is als CD&V, is het moeilijk denkbaar dat het oranje stemmenreservoir intact zal blijven. De grootste lokale partij worden, zit er voor N-VA meer dan waarschijnlijk niet in. Maar pijn zal het CD&V in elk geval doen.

Van de 140 CD&V/N-VA-kartels die in 2006 werden gesloten blijven er vandaag nog 100 à 120 over. "In 2012 zal dat alleen nog het geval zijn in gemeenten waar de N-VA-afdelingen te zwak zijn of waar de tijd nog niet rijp is", klinkt het bij de N-VA.