Direct naar artikelinhoud

Machtsstrijd in Iran wordt scherper

Het parlement (majlis) in de Iraanse hoofdstad Teheran heeft dan toch zijn plan laten varen om de minister van Buitenlandse Zaken, Ali Akbar Salehi, de laan uit te sturen. Eerder had de majlis, waar religieuze fundamentalisten het voor het zeggen hebben, met deze stap gedreigd.

Salehi heeft een vicepremier die hij nog maar pas had aangeduid alweer de laan uitgestuurd, nadat het parlement al met de afzettingsprocedure van minister Salehi was begonnen. Toen hij tijdens de procedure aankondigde dat hij de vicepremier in kwestie, Mohammed Sharif Malekzadeh, had weggestuurd, zette het parlement de opgestarte procedure stop. Malekzadeh is een vertrouweling van Esfandiar Machale, de kabinetschef van president Ahmadinejad, en een soort zwart beest voor de religieuze extremisten die het meeste macht hebben in de majlis.

Eigenlijk is dit alles bedoeld tegen president Ahmadinejad, die meer en meer verwikkeld raakt in een machtsstrijd met de hardlijnigen en de hoogste geestelijke leiders. Zijn kabinetschef ligt al langer onder vuur van extremisten, maar de president houdt hem nog altijd de hand boven het hoofd.

De man wordt door de hardlijnigen als te liberaal beschouwd, als te nationalistisch ook, en hij zou er ideeën op na houden die de islamitische revolutie en het religieuze regime in het gedrang zouden brengen. Het is de vraag hoe lang Ahmadinejad zijn beschermende rol nog zal kunnen spelen, aangezien hij zelf steeds meer onder druk komt. Religieuze fundamentalisten in Teheran ondernemen van alles om het staatshoofd op een zijspoor te kunnen krijgen. Ooit was Ahmadinejad het troetelkind van de religieuzen, maar nu komt hij steeds vaker onder schot.