Direct naar artikelinhoud

Songfestival krijgt 'spannender' puntentelling

Revolutie in Eurosong-land. Voor het eerst in veertig jaar wordt er gesleuteld aan de puntentelling. De ingreep moet de show een stuk spannender maken.

Wat verandert er precies? Waar in het verleden de scores van de professionele jury en de kijkers thuis werden samengeteld tot één score per land, blijven dat voortaan twee aparte ranglijsten met telkens scores van 1 tot 8 en twee topscores van 10 en 12 punten. Enkel de punten van de professionele jury worden nog land per land, live in de uitzending, op het scorebord bijgeteld.

De kijker mag zijn punten pas in een tweede fase geven. Dat gebeurt ook niet meer land per land. Alle scores van de 43 stemgerechtigde landen worden samengeteld en daarna uitgedeeld, te beginnen met de punten voor het land dat het minst in de smaak viel bij televisiekijkend Europa. Stel dat het land in kwestie België is en enkel Nederland, Duitsland en Frankrijk geven Laura Tesoro 6 punten, dan krijgt België er in één klap 18 punten bij. Die aanpak zal sowieso voor grote sprongen in het klassement zorgen en moet er toe leiden dat de show spannend blijft tot de laatste punten zijn uitgedeeld. Een gedetailleerd overzicht van de kijkersvoorkeuren van elk land afzonderlijk wordt na de uitzending online geplaatst.

Grote stap voorwaarts

Jon Ola Sand, supervisor van het Eurovisiesongfestival, noemt de nieuwe puntentelling een grote stap voorwaarts die een beter televisieprogramma én een spannender ontknoping zal opleveren. Op die manier hoopt hij de liedjeswedstrijd relevant te houden in een steeds sneller wijzigend medialandschap. "Bovendien hebben kijkers nu meer dan ooit een reden om mee te stemmen. Het nieuwe format garandeert dat het nummer dat het populairst is bij de kijkers ook effectief de meeste punten zal krijgen."

Het is niet voor het eerst dat ze bij Eurosong experimenteren in de hoop de aantrekkingskracht op peil te houden. Zo mocht vorig jaar Australië meedoen om de zestigste verjaardag van het festival te vieren.

Het songfestival wordt dit jaar op 14 mei in Stockholm georganiseerd. De Belgische kandidate Laura Tesoro komt tijdens de tweede halve finale op donderdag 12 mei in actie.