Direct naar artikelinhoud

Antalya mist zijn Russische hotelgasten

Sinds Turkije een Russisch vliegtuig uit de lucht schoot, is de stemming in Antalya somber. Nu Russische toeristen en voetbalclubs wegblijven, dreigen honderden hotels failliet te gaan.

"Wij houden van de Russen, omdat ze altijd veel geld uitgeven", zegt Ramazan Bezirci van reisbureau Belmondo. "Ik hoop nog steeds dat ze blijven komen, maar het ziet er niet goed uit."

Het kantoor van Bezirci ligt net buiten Antalya, waar een toeristisch district begint met meer dan twintig megalomane hotels, speciaal voor Russische gasten. De reclameteksten op de gevel van het reisbureau zijn behalve in het Turks en Engels ook in het Russisch, net als de toeristische folders van Antalya en omgeving.

Maar de Russische toeristen blijven weg sinds de Turkse luchtmacht op 24 november op de grens met Syrië een Russisch gevechtsvliegtuig uit de lucht schoot en een woedende president Vladimir Poetin het toerisme naar Turkije in de ban heeft gedaan. De Turkse toeristensector lijdt sindsdien grote verliezen en honderden hotels aan de Turkse kust staan nu te koop.

Iedere zomer kwamen volgens Bezirci van reisbureau Belmondo rond de 4,5 miljoen Russen naar Antalya om uitbundig vakantie te vieren. Het afgelopen seizoen daalde dat aantal al naar 3,8 miljoen omdat de roebel flink in waarde is verminderd. "Daar is nu dat neergeschoten vliegtuig bijgekomen. We zijn nog niet wanhopig, maar de zaken gaan heel slecht."

Tot overmaat van ramp voor de reisagenten zijn ook de Turkse chartervluchten naar Rusland weggevallen. Veel Turken hebben een vrouw en kinderen in Rusland en vlogen tot voor kort vaak heen en weer. Maar een van de Russische boycotmaatregelen is dat Turken vanaf 1 januari een visum nodig hebben. "Zo'n visum is duur en het is lang wachten voor je het krijgt", zegt Bezirci. "Ik schat dat we daardoor bijna 90 procent van de charters naar Rusland kwijt zijn."

Het is nog te vroeg om te berekenen wat de totale schade van de Russische boycot voor het Turkse toerisme zal zijn, maar vast staat dat het in de vele honderden miljoenen loopt. Inmiddels staan er 1.318 hotels langs de Egeïsche en Middellandse Zeekust te koop als gevolg van de Russische sancties.

Antalya is koploper op de verkooplijst met 410 hotels voor een totale waarde van 9,4 miljard euro. Sommige hotels zijn al maanden dicht, de meeste staan aan de rand van het bankroet.

Duitsers vormen in aantal de grootste groep toeristen die Antalya, Istanbul en andere delen van Turkije bezoeken. Maar na de zelfmoordaanslag op 12 januari in Istanbul, waarbij elf Duitse toeristen om het leven kwamen, loopt ook dat aantal terug. De belangrijkste cruisemaatschappij in de regio, het Duitse Aida Cruises, heeft voor 2016 haar cruises uit veiligheidsoverwegingen voorlopig opgeschort. In plaats daarvan wijken de cruiseschepen uit naar Griekenland.

Trainingskamp

In de wintermaanden verdient Antalya normaal gesproken aan de komst van voetbalteams, die het milde klimaat aan de Middellandse Zee opzoeken voor een trainingskamp. Ze komen volgens de Turkse sportbonden uit 70 verschillende landen en brengen jaarlijks 100 miljoen euro in het laatje. Antalya telt dan ook maar liefst 140 sportvelden, en 23 hotels hebben een eigen trainings- en speelveld.

Bijkomend voordeel voor de clubs is dat de enorme hotelcomplexen met namen als Royal Holiday Palace, Concorde de Luxe Resort en Sherwood Resort Hotel goed van de buitenwereld worden afgeschermd en niet van pottenkijkers houden. Het Kremlin Palace - inderdaad een kopie van het Kremlin in Moskou - lijkt heel even iets gastvrijer dan de andere hotels, maar de chef van de veiligheidsdienst maakt al snel een einde aan de onderzoekstocht. Na enig aandringen vertelt hij wel dat alle Russische voetbalclubs, en dat zijn er vele tientallen, uit Antalya zijn weggebleven. Ze kozen voor Cyprus of Griekenland.

De grootste touroperator ter wereld, de TUI group, maakte deze week bekend dat de boekingen naar Turkije voor komende zomer met 40 procent zijn gedaald. Vooral in Duitsland neemt de vraag af. Als alternatieve zonbestemmingen komen Spanje en Bulgarije op. Het aantal boekingen van Spaanse hotelbedden is met 13 procent gestegen. Ook all-inclusivehotels in Bulgarije zijn in opkomst. Niet alleen als alternatief voor Turkije, ook de door terreuraanslagen getroffen landen Tunesië en Egypte worden gemeden.