Direct naar artikelinhoud

Suïcidale Nederlander vermoordt piloot sportvliegtuigje

Het Argentijnse gerecht onderzoekt een verdacht ongeval met een sportvliegtuigje. Vermoed wordt dat de Nederlandse passagier zelfmoord wilde plegen en daarom de piloot doodstak en de motor van het vliegtuig stillegde.

Eerst ging men uit van een ongeluk. Op de avond van 23 april verdween het sportvliegtuigje. De volgende ochtend vond men het gecrashte toestel terug op 4 kilometer van de luchthaven van Bariloche, waar het moest landen. Zowel de piloot als de passagier was dood. De collega’s van piloot Alastair Whewell (37) roken meteen onraad. Ze konden niet geloven dat een ervaren piloot als Whewell geen noodlanding had gemaakt. Bovendien waren de weersomstandigheden goed en had de piloot geen technische problemen gemeld aan de verkeerstoren van de luchthaven. Het gerecht stelde een onderzoek in.

De passagier in kwestie zou de in Istanbul geboren Nederlander Levent Salim Bergkotte (33) zijn. Hij was freelanceluchtvaartjournalist en -fotograaf en woonde en werkte in Genève. Volgens de politie van Río Negro kwam de man op donderdag 22 april het land binnen via Buenos Aires. Diezelfde dag nam hij een vlucht naar Bariloche. Hij huurde een hotelkamer in het centrum van de stad. Enkele uren later zou hij op stap gegaan zijn om een mes en pepperspray te kopen.

De volgende dag trok hij naar de lokale Aeroclub. Bergkotte had zelf een vliegbrevet en wilde er een vliegtuig huren om luchtfoto’s te nemen. Volgens getuigen wilde hij er alleen op uit, maar daarvoor kreeg hij geen toelating. Hij stemde toe om vergezeld te worden door Whewell. Na 18 uur stegen ze op. Een uur later vroegen ze toestemming om te landen op de luchthaven van Bariloche. Toen er daarna geen antwoord meer kwam van het vliegtuigje werd de noodsituatie afgekondigd.

Na het verdachte ongeluk onderzocht het gerecht de hotelkamer van Bergkotte. Daar vonden ze een afscheidsbrief aan zijn vrouw. De hypothese van een lugubere zelfmoordpoging begon vorm te krijgen.

Vorige vrijdag bevestigde het gerecht aan de Argentijnse krant Clarin dat er een bebloed mes teruggevonden werd in het gecrashte vliegtuigje. Onderzoek moet uitwijzen of het bloed van Alastair Whewell is.