Direct naar artikelinhoud

Bondscoach verwelkomt Chadli

Chadli is de seizoensrevelatie bij het FC Twente van Michel Preud’homme en heeft een groot aandeel in het succes van de ploeg.Hij is sterk, snel, technisch vaardig en voetbalverstandig.

Volgende week woensdag spelen de Rode Duivels een vriendschappelijke wedstrijd in het Gentse Ottenstadion tegen alwéér Finland. Traditioneel gevraagd naar de publieke opkomst voor een interland, wilde de vorige perschef er al eens een schepje bij doen; de nieuwe, Stefan Van Loock, voorspelt woensdag minstens 10.000 toeschouwers. Dat zou een bewijs zijn van het nieuwe geloof van de mensen in de Rode Duivels. “Hebben we geen regering, dan tenminste toch een nationale ploeg.” Maar ook dat grapje hadden we al eens gehoord, coach.

“Ja, sorry, veel nieuwe dingen heb ik nu eenmaal niet te vertellen”, verontschuldigde Leekens zich. “Journalisten willen nieuwe namen horen in de selectie. Maar die zijn er niet, behalve één, Chadli.”

Nacer Chadli, seizoensrevelatie bij het FC Twente van Michel Preud’homme. Chadli heeft een groot aandeel in het succes van Twente: volop in titelstrijd met PSV, in de halve finale van de beker, en straks in de achtste finale van de Europa League tegen Rubin Kazan. Chadli scoorde als linksbuiten dit seizoen 10 keer in 30 officiële duels (4 keer in de competitie, 3 keer in de beker en 3 keer in de poulefase van de Champions League). Hij is sterk, snel, technisch vaardig en voetbalverstandig. Zijn keuze voor België betekent een surplus voor de nationale ploeg en verhoogt de concurrentie op de flanken. El Ghanassy en Dries Mertens zijn daarvan de eerste slachtoffers. “Dries zit dicht bij de selectie, maar ik moest keuzes maken”, aldus Leekens. “En dan is het een voordeel als je bij een topclub speelt, waar de druk en de eisen toch nog iets hoger liggen.”

De bondscoach had trouwens een kopie in zijn persmap van het interview dat Eric Gerets gaf eerder deze week in Voetbal Magazine, en waarin hij opvallend uitgebreid inging op de verschillende dossiers van de Belgisch-Marokaanse voetballers Carcela, Chadli en El Ghanassy. Leekens denkt er het zijne over: “Eric is geen concurrent van mij, hij is zelfs een vriend, maar ik wil mij alvast niet wagen aan uitspraken over de zeer persoonlijke en emotionele situatie van al die jongens. Ik stelde vast dat Chadli opgenomen was in de Marokkaanse voorselectie nog voor hij zijn definitieve keuze had gemaakt. Die druk hebben wij nooit willen opleggen.”

Gevraagd of de deur voor Mehdi Carcela nog openstaat, antwoordde Leekens veelzeggend “Juridisch en administratief is hij niet selecteerbaar voor België. En ik ga mij niet boven de FIFA stellen. Trouwens, het kan ook anders: zie naar Fellaini en Chadli...” Onze gok: Carcela zal niet in het shirt van de Rode Duivels Brazilië zien; of het moet zijn dat Georges Leekens dan al bondscoach af is.

Krediet voor Van Buyten

Leekens doet het liever met jongens die hun hart hebben verpand aan België. Zo is Jelle Van Damme terug, en blijft Daniël Van Buyten in de kern ondanks al maanden op de bank bij Bayern: “Daniël verdient alle krediet en respect.” En mocht hij zijn broek verslijten op de bank naast Louis van Gaal, vroeg een Franstalige broeder? “Alors, ça pourrait être un problème.”

Vadis Odjidja is alvast zo’n een probleemgeval: “Ik wacht een beetje af hoe zijn situatie evolueert bij Club Brugge”, gaf Leekens mee, die voorts niet kan rekenen op de geblesseerde Steven Defour (“Ik zal hem volgende maand met open armen ontvangen”) en Kevin De Bruyne (“Ik wil Kevin nu niet overbelasten na zijn ziekte”).

Tegen Finland is alvast één speler zeker van zijn plaats: Silvio Proto. De bondscoach is vol lof voor de Anderlechtkeeper: “Hij verdiende zijn kans al veel vroeger. Silvio groeit met de week: hij stuurt zijn defensie bij Anderlecht en neemt daar veel verantwoordelijkheid. Hoewel Gillet uitstekend keepte in Rusland, wil ik nu eens Silvio aan het werk zien. Het is een echte winnaar, en zo heb ik ze graag.”

(sk)