Direct naar artikelinhoud

Di Rupo draait rondje op zijn eentje

Preformateur Elio Di Rupo (PS) schaaft aan een nieuw alomvattend voorstel voor extra miljoenen voor Brussel, een nieuwe financieringswet en de splitsing van Brussel-Halle-Vilvoorde. Op zijn eentje, en dus niet samen met Bart De Wever zoals de N-VA had geëist. Het geloof in een voorstel dat ver genoeg gaat voor de N-VA en niet te ver voor de Franstaligen wordt met de dag kleiner.

Pessimisme over doorbraak in onderhandelingen neemt toe terwijl preformateur aan ultiem voorstel werkt

BRUSSEL

Di Rupo vergaderde eerst met de Franstalige partijvoorzitters en later op de dag ook met die van sp.a en Groen!, de inschikkelijkste Vlaamse partijen. Hij moet hen eerst aan boord krijgen vooraleer hij de N-VA weer aan de tafel krijgt. Vandaag is het opnieuw de beurt aan N-VA-voorzitter Bart De Wever.

Samen met de bilaterale contacten heeft preformateur Elio Di Rupo opnieuw de omerta geïnstalleerd, hij wil in alle discretie met de partijvoorzitters kunnen praten. Gisteren kwamen eerst Joëlle Milquet (cdH) en Jean-Michel Javaux (Ecolo) gezamenlijk langs op het PS-hoofdkwartier, daarna volgden Caroline Gennez (sp.a) en Wouter Van Besien (Groen!). Dinsdag had hij al Bart De Wever (N-VA) en Wouter Beke (CD&V) ontvangen.

Vandaag zit Di Rupo opnieuw samen met De Wever. Afhankelijk van het verloop van dat gesprek worden bijkomende bilaterale contacten georganiseerd met de partijvoorzitters die de jongste twee dagen de revue zijn gepasseerd. “De preformateur zet zijn werk voort, hij zoekt nog steeds naar een evenwichtig compromis”, aldus zijn woordvoerder. Van een nieuwe plenaire vergadering is vooralsnog geen sprake.

Weer met zeven rond de tafel verzamelen zonder concreet voorstel is namelijk een no pasarán voor de N-VA, “want dan hebben we binnen de kortste keren dezelfde miserie. Er moet iets anders gebeuren.” Voorzitter Bart De Wever blijft aandringen op een tête-à-tête met Di Rupo. Hij vindt dat de preformateur “de moed moet hebben” om met twee een oplossing te zoeken, die hij vervolgens verkoopt aan de Franstaligen. Hij blijft bij zijn twee voorwaarden: harde garanties dat de financieringswet daadwerkelijk herzien zal worden, én afspraken op papier. Dinsdagavond liet PS-getrouwe Paul Magnette, uittredend minister van Klimaat, al voorzichtig verstaan dat dat laatste eventueel te overwegen is “als het echt nodig is”.

De andere Franstalige partijen, cdH en Ecolo, laten evenwel verstaan dat een papieren akkoord het laatste van hun zorgen is. “Er zijn eerst andere katten te geselen, en die zijn moeilijk genoeg. De blokkering is nog lang niet opgelost. Eigenlijk staan we nog niet veel verder dan tijdens het voorbije weekend, toen Di Rupo de handdoek in de ring wou gooien”, klinkt het pessimistisch.

Toch zou Di Rupo zelf wél al verder staan dan het voorbije weekend. Zoals de koning hem gevraagd heeft, werkt hij aan een nieuw voorstel omtrent de splitsing van B-H-V en de herfinanciering voor Brussel die voor een groot stuk - mogelijk integraal - gekoppeld wordt aan de herziening van de financieringswet. Nog niet alle partijvoorzitters hebben dat voorstel te horen gekregen, maar “het is natuurlijk de bedoeling om dat voorstel ooit, liefst zo snel mogelijk, op tafel te leggen. Dan is het aan elke partij afzonderlijk om haar verantwoordelijkheid te nemen”, zegt een goedgeplaatste PS’er.

Intussen komen de liberalen steeds prominenter in beeld, MR-voorzitter Didier Reynders biedt zichzelf bij wijze van spreken op een presenteerblaadje aan (zie kader). De entourage van de preformateur ontkent dat er contact zou zijn met Open Vld of MR, maar of dat ook van de N-VA gezegd kan worden, is volgens verschillende Franstaligen niet zeker.

“Het is duidelijk dat de N-VA de liberalen mee aan boord wil”, aldus een Franstalige bron. “Ofwel zijn er contacten tussen Bart De Wever en Alexander De Croo (voorzitter Open Vld), ofwel verspreidt de N-VA bewust dat gerucht om het vuur op te poken.

Bij de N-VA zelf wast men de handen in onschuld. “Wij praten niet met De Croo of Reynders, maar we gooien de deur niet dicht”, klinkt het. “Er moet nu toch stilaan duidelijkheid komen. Raakt Di Rupo er tot ieders verrassing toch door, en dat wordt met de dag twijfelachtiger, zoveel te beter. Maar sterft de preformatie een stille dood, dan kunnen we beter niet te lang wachten en het snel over een andere boeg gooien. We zitten ondertussen in september, de economie trekt zich weer voluit op gang, alle politici keren terug van hun reis, de klok tikt.”

De Vlaams-nationalisten geven toe dat B-H-V niet noodzakelijk sneller opgelost wordt met de liberalen - en dan vooral met het FDF - erbij, maar wijzen ook op de budgettaire uitdaging die dit land te wachten staat.

“Vergeet niet dat het sociaaleconomische einddoel van een staatshervorming, financiële verantwoordelijkheid voor de deelstaten die broodnodig is om 25 miljard euro te besparen, voor ons primeert”, benadrukt een N-VA-kopstuk. “En als het gaat over responsabilisering of besparingen zijn de liberalen een veel dankbaarder partner dan de partijen die nu aan tafel zitten.”