Direct naar artikelinhoud

25 doden bij aanslagen in Pakistan

De dodentol van drie bomaanslagen in de Noordwest-Pakistaanse stad Lahore liep gisteravond op tot minstens vijfentwintig. Dat is door de autoriteiten meegedeeld.

“Volgens mijn informatie zijn er 25 doden gevallen en meer dan 180 gewonden”, trok de hoge lokale ambtenaar Sajjad Bhutta eerdere cijfers op in een gesprek met de Pakistaanse staatsomroep. Ook de lichamen van de drie zelfmoordterroristen werden teruggevonden.

De aanslagen vonden plaats tijdens een processie ter nagedachtenis van de in de zevende eeuw gestorven sjiitische imam Ali bin Abi Talib. Duizenden sjiitische moslims trokken kort na het verbreken van het vasten in de heilige maand ramadan door de straten van de noordwestelijke stad toen de explosieven afgingen.

In de paniek die volgde reageerden omstanders hun wanhoop en woede op de politie af, die de aanslagen niet had kunnen voorkomen. Enkele politiebureaus, twee politieauto’s en drie motoren werden in brand gestoken. De ordetroepen probeerden de menigte met traangas uiteen te drijven.

Lahore is al maanden het toneel van sektarisch geweld tussen sjiieten en soennieten. Pakistan kreeg sinds 2007 al een vierhonderdtal aanslagen te verwerken. Daarbij vielen 2.600 doden. De daders zijn meestal aanhangers van de terroristische organisatie Al Qaida.

Eerder gisteren raakten overigens nog acht mensen gewond toen onbekenden het vuur openden op een optocht in Karachin, eveneens ter herdenking van de eerste sjiitische imam.

De Pakistaanse premier Yousuf Raza Gilani noemde de aanslagen “laffe terroristische misdaden”. (LD)