Direct naar artikelinhoud

Ex-boekhoudster slikt verklaringen tegen Nicolas Sarkozy gedeeltelijk in

De voormalige boekhoudster van Liliane Bettencourt van het concern L’Oréal, de rijkste vrouw van Frankrijk, is weer door de politie ondervraagd. Het verhoor heeft te maken met de verklaringen die ze had afgelegd aan de nieuwssite Mediapart over de illegale financiering van de campagne van Nicolas Sarkozy bij de verkiezingen van 2007. Volgens Le Monde zou ze een deel van haar verklaringen ingeslikt hebben.

Claire Thibout had verklaard dat minister van Arbeid Eric Woerth, toen de financiële directeur van de campagne van Sarkozy, in maart 2007 zo’n 150.000 euro had ontvangen. Volgens de boekhoudster vroeg Patrice de Maistre, de man die het fortuin van Bettencourt beheert, haar in 2007 om het geld af te halen voor de campagne van Sarkozy. Naar eigen zeggen haalde de vrouw 50.000 euro bij de bank af. De rest van het bedrag zou Maistre van een van Bettencourts Zwitserse bankrekeningen gehaald hebben. Patrice de Maistre werd afgelopen maandag al ondervraagd door de politie. De man ontkent formeel alle beschuldigingen van Thibout. Ook Sarkozy en Woerth ontkennen in alle toonaarden. De Franse president heeft het over een lastercampagne, maar de Franse justitie gaat toch een onderzoek instellen.

Le Monde meent nu te weten dat Thibout tijdens een ondervraging door de politie “gedeeltelijk op haar verklaringen is teruggekomen”. Ze bevestigt dat ze wel 50.000 euro afhaalde, maar ze is niet meer zeker van de datum, zo luidt het. Dat Sarkozy eerder al geld gekregen had van Bettencourt, klopt ook niet, aldus Thibout. (AFP)