Direct naar artikelinhoud

Brand in Russische nachtclub eist 112 levens

Rusland heeft een slechte reputatie op vlak van brandveiligheid. Jaarlijks sterven zo’n 18.000 Russen in een brand, maar dit is de ergste ramp in jaren. President Medvedev kondigt vandaag een dag van nationale rouw af.

Een filmpje toont hoe de brand zaterdag in de vroege uurtjes uitbrak. De menigte is vrolijk aan het feesten ter ere van de achtste verjaardag van de club wanneer een presentator waarschuwt voor het vuur. “Dames en heren, er is brand uitgebroken. Verlaat de zaal. Stel je op in een rij.” De camera filmt hoe de versiering aan het plafond vuur vat. De feestvierders wandelen eerst nog rustig naar de uitgang, nippend aan een cocktail. Als de dikke, zwarte rook zich verspreidt, breekt er paniek uit. Meer dan 200 gasten proberen zich naar buiten te wurmen langs de enige, smalle uitgang. Niet veel later ligt de stoep vol verbrande lichamen. Overlevenden en familieleden begeven zich naar mortuaria om de slachtoffers te identificeren of staren hulpeloos naar de lijsten met doden. Veel slachtoffers werden vertrappeld door de massa of stikten door de rook. “De club vatte vuur als stro, zo snel ging het”, vertelt Svetlana, die de brand overleefde, aan Reuters. “Niet iedereen raakte buiten, er werd geduwd en getrokken langs alle kanten.”De veiligheidsdiensten konden meteen een terroristische aanslag uitsluiten. Het was overduidelijk dat het vuur veroorzaakt werd door vuurwerk, dat alleen geschikt was voor gebruik in open lucht. “Het ongeluk is te wijten aan een overtreding van de regels omtrent de brandbeveiliging”, verklaarde een woordvoerder van het parket. “Ik kan met 100 procent zekerheid zeggen dat het geen aanslag was.”Gisterenavond was het dodental opgelopen tot 112, maar omdat er meer dan 100 zwaargewonden zijn, blijft het cijfer stijgen. 98 mensen stierven ter plaatse. Zaterdag werden meer dan 80 van de in totaal ongeveer 130 gewonden van Perm overgevlogen naar speciale ziekenhuizen in Moskou en Sint-Petersburg. Perm ligt in de Oeral, op 1.400 kilometer ten oosten van Moskou. “Wij zijn niet zeker dat alle patiënten zullen overleven”, zei de Russische minister van Civiele Bescherming Sergej Schoigu. “Sommige slachtoffers zijn voor meer dan 80 procent verbrand.” Volgens de gegevens van de minister van Binnenlandse Zaken Raschid Nurgalijew zijn er geen buitenlanders bij de slachtoffers. Twee Spaanse gasten hebben het brandende gebouw ongedeerd kunnen verlaten, zei Nurgalijew.

‘Geen verstand en geen geweten’

De overheid heeft al vijf werknemers van het café Het Kreupele Paard gearresteerd, waaronder de stichters en de eigenaar. Ze worden aangeklaagd voor doodslag en het niet naleven van de veiligheidsvoorschriften. President Medvedev is scherp voor de verantwoordelijke uitbaters. “Ze hebben geen verstand en geen geweten”, zegt hij. “Dit is geen moord met voorbedachte rade, maar dat maakt de misdaad niet minder erg.” Medvedev wil dat ze streng gestraft worden. Volgens hem hadden ze al herhaaldelijk de opmerkingen van brandinspecteurs in de wind geslagen. Een Rus die toekeek hoe de brandweerlui lichamen naar buiten droegen, had zijn eigen versie van de feiten. “Zoals altijd in Rusland, gaat dit over onverantwoordelijkheid en omkoping”, zei hij aan Reuters. “We moeten de brandinspecteur vinden die de club toestemming gaf om te openen, en uitvinden waarom hij dat deed.”Tijdens het weekend stroomden veel mensen toe op de plaats waar het drama gebeurde. Ze legden er anjers neer en staken kaarsjes neer. Rusland heeft een kwalijke reputatie op het vlak van brandveiligheid. Jaarlijks zouden 18.000 Russen omkomen in een brand, het gemiddelde dodencijfer ligt vele malen hoger dan in andere landen. Dit is echter de zwaarste ramp voor het land in jaren, en wereldwijd de ergste brand in een nachtclub sinds in 2004 bijna 200 mensen het leven lieten in Buenos Aires. President Medvedev kondigt vandaag een dag van nationale rouw af. Perm is drie dagen in rouw. Verschillende televisieshows en culturele evenementen worden geannuleerd. De voorzitter van het Russische parlement, Boris Gryslow, kondigde een voorstel tot wetswijziging aan. Nachtclubs moeten in de toekomst meer nooduitgangen tellen en ze moeten ook beter gewapend zijn tegen brand, vindt Gryslow.