Direct naar artikelinhoud

Vluchtigheid in verf gebeiteld

Antwerpen > De natuur volgens Annick Lizein JJJ

Veel schilderijen hangen er niet maar ze maken wel indruk. Annick Lizein (°1973) is een nog jonge schilderes. Ze werd geboren in Hoei maar woont en werkt in Brussel. Op de groepstentoonstelling Pushing the Canvas, vorig jaar in Cultuurcentrum Mechelen, viel haar werk al op. Nu heeft ze in de Antwerpse galerie Maes & Matthys een solopresentatie Restart.

Ze werkt op groot formaat, haar doeken zitten boordevol energie. Lizein paart eenvoud aan diepgang en dubbelzinnigheid. Haar interesse gaat in Restart uit naar indrukwekkende natuurfenomenen zoals het poollicht, een ijsberg, een draaikolk en een kosmische explosie. Maar ook naar zoiets eenvoudigs als een papieren bootje dat op het water drijft - hoewel dat ook een ster, weerspiegeld in het water, kan zijn.

Haar schilderijen zijn uitgepuurd en meerlagig: de draaikolk is diepzwart maar eronder gaan allerlei tinten roze schuil. Lizein bouwt haar schilderijen duidelijk minutieus en geduldig op.

Haar werk heeft iets onschuldigs en tegelijk dreigends. Een andere paradox schuilt in de vluchtigheid - vliegtuigstrepen in de lucht, of zijn het rimpels op water? - die ze met stevige, pasteuze borsteltrekken vastlegt. Alsof ze het moment zelf in verf wil beitelen. Waarna het leven voortvloeit.

(ER)

Restart tot 8 maart in Maes & Matthys Gallery, Pourbusstraat 3, Antwerpen. Woe-za 14-18 uur, www.maesmatthys.be