Direct naar artikelinhoud

Giftige ftalaten in shampoos laten mogelijk sporen na in kinderlichaam

BRUSSEL l Het gebruik van shampoos, talk en lotions zou mogelijk sporen van potentieel giftige stoffen achterlaten in het lichaam van kinderen. Dat suggereert een kleinschalige Amerikaanse studie van de urine van 163 kinderen tussen 2 en 28 maanden oud. Verder onderzoek is evenwel nodig.

De vorsers van de universiteit van Washington en van het onderzoeksinstituut van het kinderziekenhuis van Seattle onderzochten de urine van de kinderen op negen types van ftalaten. Dat is een stof die levertumoren veroorzaakt als ze in ratten ingebracht wordt. Bij de kinderen van ouders die shampoos, talk en lotions gebruikten, lag de concentratie ftalaten hoger dan bij de andere kinderen.

"Dat is verontrustend, want de blootstelling aan ftalaten in de prille kindertijd is in verband gebracht met een verandering van de hormonenconcentratie en met een toename van allergieën en eczeem", stelt Sheela Sathyanarayana, professor in de pediatrie aan de universiteit van Washington en auteur van de studie. "Baby's zijn misschien meer in gevaar dan kinderen of volwassenen omdat hun voortplantings- en endocrien systeem nog in ontwikkeling is." In 2006 verbood de Europese Unie het gebruik van zes ftalaten in rammelaars voor kinderen.