Direct naar artikelinhoud

Kapllan Murat krijgt 450 uur werkstraf

Brussel l De Brusselse correctionele rechtbank heeft Kapllan Murat (45) veroordeeld tot een werkstraf van 450 uur. Als hij de werkstraf niet uitvoert, riskeert hij dertig maanden cel.

Murat werd schuldig bevonden aan diefstal en aan diefstallen met braak. Een van die diefstallen pleegde hij in april 2005, terwijl hij voorwaardelijk vrij was, bij een houtbedrijf in Londerzeel. Samen met een kompaan was hij planken aan het inladen in een gestolen bestelwagen. De ter plaatse gekomen politie voelde zich 'bedreigd' en loste een schot. De kogel verwondde Murat eerst aan de kaak en eindigde in zijn wervelkolom.

De feiten werden gekwalificeerd als diefstal met geweld. De rechter oordeelde echter dat de agent die het schot loste de situatie slecht had ingeschat. Een collega had immers verklaard dat de gangster zijn wapen in zijn riem droeg. De rechter meende dat Murat de agenten onmogelijk bedreigd kon hebben terwijl hij de wagen startte, zijn wapen weer in zijn riem stak en daarbij nog eens zelf geraakt werd. Het ging dus niet om diefstal met geweld, maar om diefstal met braak, zo preciseerde de rechter.

Bij het bepalen van de strafmaat hield de rechtbank rekening met het zware gerechtelijke verleden van Murat, maar ook met zijn "spijtbetuiging, die oprecht lijkt, zijn stabiele liefdesrelatie, zijn bereidheid om te reïntegreren en de fysieke en psychologische gevolgen van de feiten die hij heeft meegemaakt".

(Belga)