Direct naar artikelinhoud

Luchtvaart > Alitalia beklemtoont voorkeur voor Air France-KLM

Alitalia wil het liefst worden overgenomen door Air France-KLM, de grootste luchtvaartmaatschappij ter wereld. De raad van bestuur van het slabakkende Italiaanse bedrijf sprak gisteren unaniem zijn voorkeur uit voor de Frans-Nederlandse combinatie. De raad verwerpt daarmee de Italiaanse oplossing die Air One samen met enkele financiële partijen had voorgesteld.

De uitspraak van de raad van bestuur verhoogt de druk op de Italiaanse regering. Die aarzelt al maanden over de verkoop van het staatsbelang van 49,9 procent. Sommige ministers vrezen dat Alitalia zijn Italiaanse identiteit zal verliezen als het terechtkomt bij Air France-KLM. Zij verkiezen daarom het bod van Air One. De regering heeft zichzelf tot 15 januari de tijd gegeven om een beslissing te nemen.

Auto > Topman Chrysler luidt noodklok

De gedelegeerd bestuurder van Chrysler, Robert Nardelli, luidde gisteren de noodklok over de op twee na grootste autoproducent van de Verenigde Staten. Het concern zal dit jaar afsluiten met een stevig verlies en moet snel activa verkopen om de rampzalige kaspositie te verbeteren, meent Nardelli. Ook volgend jaar zal Chrysler naar alle waarschijnlijkheid nog geen winst maken.

Bij zijn aantreden in september had Nardelli zich voorgenomen al in 2008 weer winst te maken. Het Duitse Daimler, bekend van Mercedes, verkocht Chrysler in augustus aan de Amerikaanse investeringsmaatschappij Cerberus. Die kondigde al het einde van een aantal modellen aan.

Post > Johnny Thijs blijft nog zes jaar op post

De federale overheid heeft het mandaat van Johnny Thijs als gedelegeerd bestuurder van De Post met zes jaar verlengd. Eerder deze week had de raad van bestuur van het bedrijf Thijs unaniem voorgedragen.

Johnny Thijs werd begin 2002 gedelegeerd bestuurder van De Post, voor een periode van zes jaar. Zijn mandaat wordt vanaf 7 januari 2008 met nog eens zes jaar verlengd.

Volgens de voorzitster van de raad van bestuur van De Post, Martine Durez, is De Post er onder leiding van Johnny Thijs in de voorbije jaren in geslaagd het financieel evenwicht te herstellen, de efficiëntie op te voeren en de kwaliteit van de dienstverlening te verbeteren. "Ik ben ervan overtuigd dat hij deze opdracht verder met succes zal uitvoeren en De Post helemaal kan voorbereiden op de vrijmaking van de postmarkt vanaf 2011", zegt Durez in een reactie.

Vastgoed > Carrefour twijfelt over beursgang

Het Franse Carrefour, de grootste distributiegroep van Europa, ziet wellicht af van zijn plannen om een deel van zijn vastgoed naar de beurs te brengen. Dat schrijft de Franse zakenkrant Les Echos.

In augustus kondigde Carrefour aan dat het 60 procent van zijn vastgoed - in totaal zo'n 20 à 24 miljard euro waard - zou onderbrengen in een aparte vennootschap, Carrefour Property. Van die vennootschap zou 20 procent van de aandelen opengesteld worden voor het publiek. Op die manier hoopte de groep zo'n 3 miljard euro op te halen.

Ter vervanging van de vastgoedoperatie zou Carrefour volgens Les Echos een verkoop van twee van zijn discountketens onderzoeken. Het zou gaan om de formules Dia en ED, waarvan winkels staan in Europa, Azië en de Verenigde Staten.