Direct naar artikelinhoud

Burgers en veel talibanstrijders gedood in Afghanistan

KABOEL l Bij een luchtaanval van door de Verenigde Staten geleide coalitietroepen in Zuid-Afghanistan zouden volgens onbevestigde berichten naast vele talibanstrijders opnieuw burgers zijn omgekomen. De politiechef van de provincie Helmand, Hoessein Andewal, zei dat na het bombardement van donderdag 20 gewonde burgers - ook kinderen - naar het ziekenhuis in de provinciehoofdstad Lashkarga zijn overgebracht. Volgens hem zijn bij de luchtaanval op Baghran 150 talibanstrijders en een onbekend aantal niet betrokkenen gedood.

De coalitie had donderdagavond meegedeeld dat bij een precisiebombardement twee aanvoerders van de taliban waren gedood. Volgens de troepen was de aanval gericht tegen een samenkomst van talibancommandanten. De coalitie had er zich van verzekerd dat er geen burgers in de omgeving waren, luidde het. Andewal zei daarentegen dat de taliban de burgers had gedwongen samen te komen, om twee spionnen op te hangen.

Ondertussen zouden twee van de Zuid-Koreaanse gijzelaars (twee vrouwen) erg ziek zijn en zouden de talibanontvoerders hen wel willen vrijlaten. Over het lot van de andere gijzelaars is niets meer gehoord nadat het ultimatum om hen terecht te stellen vervallen was. (FS)