Direct naar artikelinhoud

Radio 1 gaat vaker live, ook met sport

BRUSSEL l De vernieuwde Radio 1, die op 3 september van start gaat, maakt meer plaats voor liveprogramma's, met veel aandacht voor algemeen nieuws, muziek en cultuur. De ontkoppelde uitzendingen van Sporza Radio op de middengolf verdwijnen, wat betekent dat alle belangrijke sportevenementen te horen zullen zijn op Radio 1. Sportjournalist David Naert heeft in Fris & co op Radio 1 uitleg gegeven over de sportplannen.

VRT-woordvoerster Diane Waumans bevestigt de plannen, waaraan wel nog gesleuteld wordt. "De zender volgt de actualiteit op de voet en daar horen ook alle belangrijke sportevenementen bij", zegt Waumans. Aangezien de ontvangstkwaliteit van Sporza op de middengolf nog steeds te wensen over laat, verschuift Sporza Radio volledig naar de gewone uitzendingen van Radio 1. Die blijft als vanouds ook op de middengolf te ontvangen.

Het eerste radionet van de VRT zal vanaf eind juli vooral aandacht besteden aan tennis, voetbal en wielrennen. Belangrijke voetbalwedstrijden, zoals Belgische topmatchen of de Champions League, worden rechtstreeks gevolgd via flitsen. Wat wielrennen betreft worden niet alleen de klassiekers live gevolgd, maar ook semiklassiekers zoals Gent-Wevelgem en de Waalse Pijl. Volgens Naert is het niet de bedoeling dat alle tenniswedstrijden van bijvoorbeeld Justine Henin tijdens een grandslamtoernooi volledig worden gecoverd. "We zullen wel tussenbeide komen als ze in de beginfase van een grandslam in de problemen komt. En natuurlijk volgen we haar wedstrijden vanaf de kwart- of halve finales."

Aangezien tijdens weekavonden de specifieke muziekprogramma's verdwijnen, komt ook daar veel ruimte voor sport. Verder komen er 's avonds gevarieerde muziekprogramma's die niet beperkt blijven tot één genre, zegt Waumans. Radio 1 volgt 's avonds ook de culturele actualiteit op de voet. Meer details over het uitzendschema volgen wellicht eind augustus.