Direct naar artikelinhoud

Dow Jones sloopt 14.000 puntengrens

De Dow Jones ging gisteren voor het eerst door de grens van 14.000 punten. De index van Wall Street racet almaar sneller van duizendtal naar duizendtal. Goede bedrijfsresultaten, overnamenieuws en het kleinere aanbod van aandelen maakte de beleggers hongerig.

De Tijd

New York l De Dow Jones had deze keer slechts 54 beursdagen nodig om een nieuw duizendtal te bereiken.

Voor de 111-jarige index, de oudste ter wereld, is dat de op een na kortste sprong van duizendtal naar duizendtal. In 1999 volstonden 24 beursdagen om van 10.000 naar 11.000 punten te snellen. Sinds de 13.000 punten van 25 april won de Dow 7,7 procent. In die periode verloor de Bel-20 1 procent. De grote boosdoener is Fortis, dat door de onrust over het bod op ABN Amro 11 procent goedkoper werd.

"Dit is te danken aan de meevallende bedrijfsresultaten en het momentum. Beleggers ruiken een verhitte markt", reageerde Michael Metz, hoofdstrateeg bij Oppenheimer & Co. "Niets lijkt de beursoptimisten te kunnen stoppen. De bedrijfsresultaten vallen mee en daar komen nog overnamedeals en forse inkopen van eigen aandelen bovenop."

Nog voor de openingsbel trokken de beleggers zich op aan een daling van de Amerikaanse producentenprijzen. In juni zakten die prijzen met 0,2 procent tegenover mei, terwijl economen hadden gemikt op een lichte toename. Maar exclusief de volatiele voedsel- en energieprijzen steeg het prijspeil met 0,3 procent door stijgende autoprijzen.

Na de opening van de beurshandel susten sterke resultaten bij het beurshuis Merrill Lynch de vrees dat de hypothekencrisis in de Verenigde Staten de resultaten van de financiële sector zou ondermijnen. Beleggers putten ook moed uit signalen dat de wegglijdende dollar de buitenlandse interesse voor Wall Street nog niet aantast. In mei kochten buitenlanders voor 126 miljard dollar Amerikaanse effecten, een record.

Ook de dagelijkse portie overnamenieuws voedde de hausse. Gisteren bood de Nederlandse chemiegroep Basell 19 miljard dollar voor haar Amerikaanse sectorgenoot Lyondell.

Andere beursgenoteerde bedrijven kopen massaal eigen aandelen in. Vaak nemen ze daarvoor extra schulden op de balans, in de hoop van zichzelf een minder aantrekkelijk doelwit te maken voor durfkapitalisten. Gisteren kondigde een andere chemiegroep, Rohm & Haas, een aandeleninkoop van 2 miljard dollar aan. De voorbije weken ontvouwden onder meer de warenhuisketen Wal-Mart (15 miljard dollar), General Electric (14 miljard), ConocoPhillips (15 miljard), Home Depot (22,5 miljard) en Johnson & Johnson (10 miljard) al een forse inkoop van eigen aandelen. Door die operaties slinkt het aanbod van aandelen, wat de koersen ondersteunt.

De Europese beurzen deelden het optimisme van Wall Street niet. De DJ Stoxx 50, de bekendste beursgraadmeter voor heel Europa, kon niet boven de barrière van 4.000 punten afsluiten en eindigde zelfs 0,4 procent lager op 3.982 punten. Novartis leverde met tegenvallende omzetvooruitzichten de zoveelste brok slecht nieuws in de farmasector.

Dit is te danken aan meevallende bedrijfsresultaten en het momentum. Beleggers ruiken verhitte markt