Direct naar artikelinhoud

Meeslepende kijkmarathon

Ned 2, vrijdag 31/1, 23u20

Waarschuwing! Als u vrijdagavond naar de Italiaanse familiekroniek La Meglio Gioventù begint te kijken, dan is de kans reëel dat u pas zes uur later in bed belandt. Maar u zal het zich niet beklagen. De film werd indertijd in twee delen van telkens drie uur in de bioscoop vertoond, maar in het kader van het Internationaal Film Festival Rotterdam, waar La Meglio Gioventù in 2004 trouwens de Publieksprijs won, maakt de VPRO er een heuse marathonuitzending van.

Deze filmsaga van de Italiaanse regisseur Marco Tullio Giordana vertelt het verhaal van een Italiaanse familie, met de klemtoon op de emotionele, professionele en andere perikelen van de gebroeders Nicola (rol van Luigi Lo Cascio, momenteel ook te zien in Marina van Stijn Coninx) en Matteo (Alessio Boni), en dat vanaf het midden van de jaren zestig tot het begin van deze eeuw. Daardoor wordt La Meglio Gioventù tegelijk een reis door de recente Italiaanse geschiedenis en dus ook letterlijk een tocht door het schiereiland. Van Turijn naar Sicilië, van Milaan naar Firenze, van Rome naar Stromboli en weer terug.

Dramatische momenten van sociale onrust, fabriekssluitingen en studentenprotest worden doorkruist door en afgewisseld met de lawaaierige jovialiteit van familiefeesten en bruiloften, met de frisse vrolijkheid van luchtige zomerhitjes en met de even nerveuze als trotse opwinding van de voetbalmatchen tijdens de opeenvolgende wereldbekers. De ene broer gaat bij de politie, terwijl de andere psychiater wordt. De terreuraanslagen van de Rode Brigades komen aan bod, net als de strijd tegen de maffia en voor 'propere handen'.

Het resultaat is een ongemeen boeiend, erg interessant en vaak zeer ontroerend fresco van de Grote Geschiedenis, verteld via het persoonlijke en intimistische verhaal van een Italiaanse familie.

(Jan T.)