Direct naar artikelinhoud

Drink voor het vrijen thee van oranjebloesem

LE DIVORCE

Vitaya, dinsdag 21/8, 20u45, komedie

De jonge Isabel (rol van Kate Hudson) komt vanuit Californië naar Parijs om daar wat tijd door te brengen bij haar zwangere halfzus Roxeanne (Naomi Watts). Die ziet net haar Franse echtgenoot het huis verlaten en kampt de rest van de film met de echtscheidingsperikelen uit de titel, terwijl Isabel van haar kant openbloeit in die voor haar zo exotische Franse (liefdes)cultuur.

Deze vermakelijke zedenkomedie met scherpe weerhaakjes, geregisseerd door de Californiër James Ivory, concentreert zich op de cultuurschok tussen Frankrijk en Amerika, meer bepaald op het vlak van huwelijk en echtscheiding, overspel en andere affaires, waarbij de 'excentrieke' kantjes van beide bevolkingsgroepen uitgebreid aan bod komen.

Excentriek staat hier speciaal tussen aanhalingstekens omdat de Fransen en de Amerikanen dat uiteraard niet van zichzelf, maar wel van de anderen vinden. Op die manier wordt het voor ons natuurlijk nóg grappiger. Le Divorce functioneert vooral als een vlotte opeenvolging van sketchmatige situaties, waarin bijvoorbeeld de 'diuretische' eigenschappen van asperges aan bod komen en het belang van sexy lingerie, maar ook de specifieke symboliek van sjaaltjes bij Franse vrouwen, waarom het nuttig is om vóór het vrijen een tisane van oranjebloesem en munt te drinken ("omdat het de lichaamssappen parfumeert"), de verschillen tussen het Amerikaanse familierecht en de Franse huwelijkscontracten, de reden waarom een dure, helrode handtas van Hermès een 'Kelly' genoemd wordt en ook nog de verklaring waarom un crime passionel wél in Frankrijk, maar niet in Amerika bestaat, "want daar plegen ze moorden voor geld of voor drugs".(Jan T.)

Kate Hudson als Isabel Walker: een Amerikaanse in Parijs.