Direct naar artikelinhoud

Frankrijk en Duitsland blijven ruziën over aanpak van eurocrisis

Het blijft hoogst onrustig op de financiële markten. Frankrijk wil dat de Europese Centrale Bank (ECB) massaal staatsleningen gaat kopen om de schuldencrisis te bestrijden, maar Duitsland blijft daar om principiële redenen tegen. De ECB beperkt zich vooralsnog tot kleine steunaankopen van staatspapier uit Italië en Spanje.

Een woordvoerder van de Franse regering verklaarde "dat de ECB de noodzakelijke maatregelen moet treffen om de financiële stabiliteit in Europa te waarborgen." Daarmee geeft Frankrijk het signaal dat het de ECB als de ultieme crisisbestrijder wil uitspelen. Het opkopen van de obligaties moet leiden tot lagere rentes op de staatsleningen van de Europese landen. Maar Berlijn houdt voet bij stuk. Duitsland wil zoals bekend niet dat de ECB zich waagt aan draconische ingrepen, omdat dat indruist tegen de behoudende geldfilosofie die bij de start van de euro is afgesproken. De Duitse bondskanselier Angela Merkel herhaalde nog dat regels van de Europese Unie zich hiertegen verzetten. De ECB zelf vindt dat het allereerst aan de regeringen is om de schuldencrisis op te lossen door bezuinigingen en economische hervormingen.

De rente op Italiaanse staatsleningen is gisteren gestegen tot meer dan 7 procent, een grens die algemeen gezien wordt als kritisch om nog uit de schulden te kunnen komen. Maar ook de rente op staatsleningen van Frankrijk, Oostenrijk en ons land is gestegen. Volgens beurshandelaren heeft de ECB niettemin Italiaanse en Spaanse staatsleningen gekocht. Maar dat gebeurde in beperkte mate en duidt volgens hen niet op nieuw beleid van de ECB.

Crisismanagement

Door de onzekerheid over het te volgen crisismanagement, gaan de beurzen rusteloos op en neer. De beursdag was dieprood begonnen, maar manische beleggers keerden hun kar na de (nooit officieel bevestigde) berichten dat de ECB Italië te hulp was geschoten door overheidspapier in te slaan. De Italiaanse rente daalde daardoor met 30 basispunten tot ruim onder 7 procent. Maar op het einde van de beursdag was dat effect weer volledig weg.

Dat had ook te maken met slecht nieuws van over het Kanaal. Mervyn King, voorzitter van de Bank of England, verlaagde gisteren zijn vooruitzichten voor de Britse economie wegens de effecten die de Europese schuldencrisis kan hebben op de wereldeconomie. Veelzeggend detail: het woord 'onzekerheid' kwam maar liefst 40 keer voor in het rapport van de centrale bank, telde databureau Markit Economics. Dat is het meeste in vier jaar tijd.

Maar de donderwolken pakken zich vooral opeen boven de Italiaanse financiële sector. De topman van de Italiaanse bank UniCredit zou met de ECB samenzitten en de Europese instelling vragen om meer activaklasses te aanvaarden als onderpand in ruil voor cash. "Cru gesteld betekent dit dat Unicredit meer rommel wil plaatsen bij de ECB in ruil voor cash. Dit kan erop wijzen dat de Italiaanse bank op dit moment ademt door een strootje", zegt een trader. Er wordt volop gespeculeerd op een roemloes einde voor de Italiaanse grootbank, die vergeleken wordt met Dexia.

België

De Belgische tienjaarsrente blijft schommelen rond 4,9 procent. Zal ook België nood hebben aan steunaankopen door de centrale bank? "De ECB koopt voorlopig alleen Italiaanse en Spaanse obligaties", zegt Alexandre De Groote, hoofd obligatiehandel van Petercam. De ECB kan in principe staatspapier van elk land van de eurozone opkopen, volgens de statuten van de centrale bank. "Maar de ECB heeft nog nooit Belgische obligaties opgekocht", zegt De Groote. "Al is het niet uit te sluiten dat het ooit wel gebeurt. De Griekse en Ierse aankopen zijn op dit moment totaal bevroren. Uit de markt blijkt voorts dat de ECB sporadisch nog eens Portugees papier inslaat."

"De situatie zou al ernstig moeten verslechteren vooraleer de ECB ook Belgische obligaties zou inslaan", zegt Arjan de Ruiter, obligatiespecialist van ING. "De problemen van landen als België en Frankrijk, waarvan het staatspapier gisteren zware klappen kreeg, zijn peanuts in vergelijking met Italië."