Direct naar artikelinhoud

Nick Nuyens (2de): 'Gilbert zal nog jaren overheersen'

"Eigenlijk had er dit jaar een tweede Kristallen Fiets moeten worden uitgereikt voor de beste renner na Philippe Gilbert", grapte Nick Nuyens aan zijn eretafel in Midi Station. Die was dan con brio naar de laureaat van de Ronde van Vlaanderen en Dwars door Vlaanderen gegaan.

"Het verbaast me dat toch nog iemand het heeft aangedurfd om Gilbert op twee te zetten. Hij stak er torenhoog bovenuit, in België én internationaal. Zijn uitzonderlijk seizoen nam alle spankracht weg."

Dat hij zelf op de stemformulieren het merendeel van de tweede plaatsen in beslag nam, verbaast Nuyens niet. "Mijn sterke tiendaagse werd naar waarde geschat. De Ronde van Vlaanderen was het topmoment, Dwars door Vlaanderen het extraatje dat ik nodig had om hoog te scoren in zo'n referendum. Er was een tijd dat dat volstond om te winnen. Maar niet in het Belgische topjaar 2011. Kijk maar naar de posities van Vansummeren en Boonen. Johan beleefde een gloriedag in Parijs-Roubaix, maar schikte zich voor de rest van het seizoen in zijn dienende rol. Resultaat: 'maar' 5de. En voor Tom (13de) is zelfs het winnen van Gent-Wevelgem niet meer genoeg. De mensen eisen meer van hem. Laat pakweg Jürgen Roelandts hetzelfde doen en hij eindigt in de top vijf."

Zonder er expliciet van wakker te liggen, blijft Nuyens ervan overtuigd dat hij de Kristallen Fiets ooit nog wel eens op zijn kast kan zetten. "Al vrees ik dat we niet zullen moeten rekenen op een année sans van Gilbert. Hij zal niet elk jaar zoveel winnen, maar toch nog altijd voldoende om te overheersen. Het kan natuurlijk altijd dat hij plots op zijn meerdere botst. Het is Boonen ook overkomen na zijn drie Kristallen Fietsen op rij. Maar in principe draait Gilbert nog jarenlang mee aan de top."