Direct naar artikelinhoud

Goldman Sachs beschuldigd van fraude

De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft de prominente zakenbank Goldman Sachs beschuldigd van fraude. Het is de eerste keer dat de overheid juridische actie onderneemt tegen een van de zakenbanken die de crisis veroorzaakten.

Wall Streetgigant wedde tegen de beleggingen die hij aan zijn eigen klanten verkocht

De beschuldiging komt net op het moment dat het VS-parlement een hervorming van de financiële sector bespreekt.

Goldman Sachs wordt er door de Securities and Exchange Commission (SEC) van beschuldigd dat het zijn klanten bewust beleggingsinstrumenten aansmeerde die zo ontworpen waren dat ze verlies zouden maken en dat het tegelijkertijd tegen die beleggingen wedde. Op die manier zou de firma winst gemaakt hebben uit de hypotheekcrisis die begon in 2007 en de aanzet vormde voor de financiële crisis van 2008 en de grootste recessie sinds de Grote Depressie.

Goldman Sachs is de meest gerespecteerde - en gehate - zakenbank op Wall Street. De bank overleefde de financiële crisis dankzij miljarden dollars aan overheidssteun. Terwijl een aantal concurrenten ten onder gingen, kwam Goldman als overwinnaar uit de crisis.

De firma zelf ontkent dat ze gefraudeerd heeft. “De beschuldigingen zijn compleet ongefundeerd in de wet”, luidde een mededeling van Goldman Sachs gisteren. “We zullen ze heftig bestrijden en de firma en haar reputatie beschermen.”

De beschuldiging tegen Goldman Sachs draait om zogenaamde mortgage backed securities, beleggingsinstrumenten die gebouwd waren op gebundelde huizenleningen. De onvoldoende gereguleerde handel in die bijzonder ingewikkelde instrumenten leidde rechtstreeks tot de nog steeds aan de gang zijnde crisis.

In 2007 begon Goldman Sachs met de verkoop van een beleggingsinstrument genaamd Abacus 2007-AC1, gebaseerd op een bundel obligaties uit de vastgoedmarkt. Abacus werd door Goldman Sachs gecreëerd op verzoek van de legendarische hedgefundmanager John Paulson en zijn firma Paulson & Co, die daar volgens de SEC vijftien miljoen dollar voor betaald zou hebben.

Paulson veronderstelde correct dat de Amerikaanse vastgoedmarkt zou instorten. Bij het samenstellen van Abacus koos hij doelbewust overgewaardeerde vastgoedobligaties, waarvan hij aannam dat de waarde samen met de oververhitte vastgoedmarkt zou kelderen. Tegelijkertijd wedde hij tegen Abacus door middel van zogenaamde credit default swaps, verzekeringen tegen waardeverlies van beleggingen.

De Abacuspapieren werden verkocht aan de klanten van Goldman Sachs - geen gewone mensen, maar veelal rijke beleggers - die niet wisten dat Paulson de hand had in hun samenstelling. Zij waren er dus niet van op de hoogte dat ze bedoeld waren om te falen. Toen de huizenmarkt daadwerkelijk instortte, maakten Goldman Sachs en John Paulson winst, terwijl Goldmans andere klanten volgens de SEC samen een miljard dollar verloren.

“Het product was nieuw en complex, maar de misleiding en de belangenconflicten waren oud en simpel”, stelde de SEC in een mededeling gisteren. “Goldman stond verkeerdelijk toe dat een cliënt die tegen de hypotheekmarkt wedde een grote invloed had op de keuze van de obligaties in de investeringsportfolio, terwijl het andere klanten vertelde dat die obligaties door een onafhankelijke, objectieve derde partij geselecteerd waren.”

De affaire kan ook directe politieke gevolgen hebben. Dezer dagen is in de Amerikaanse Senaat een debat aan de gang over een hervorming van de financiële sector die zakenbanken als Goldman Sachs en de complexe beleggingsinstrumenten van Wall Street strenger moet reguleren.

VS-president Barack Obama en zijn Democratische partij staan in dat debat lijnrecht tegenover de Republikeinse oppositie, die tegen de hervorming is. De aanklacht tegen Goldman Sachs speelt de president en zijn partij rechtstreeks in de kaart.