Direct naar artikelinhoud

Reacties

Op de eclatante overwinning van Erdogans AKP werd in het buitenland doorgaans voorzichtig maar uiteindelijk positief gereageerd.

De Belgische minister van Buitenlandse Zaken, Louis Michel, reageerde zoals de meeste van zijn Europese collega's: afwachten en het beste hopen. "De kiezers hebben zich duidelijk uitgesproken", zei hij. Dat Erdogan zich resoluut uitsprak voor een scheiding van kerk en staat, kan op de instemming van Michel rekenen. Hij hoopt dat Turkije zich verder wil integreren in Europa. "Ik wil de heer Erdogan aanmoedigen zijn pro-Europese intenties te concretiseren en de constitutionele hervormingen door te zetten."

De Britten, Duitsers en Fransen zouden volgens een aantal bronnen overeengekomen zijn om Turkije op de EU-top in Kopenhagen een 'datum voor een datum' voor toetreding te geven. De Britse premier Blair zei alvast een "sterke bondgenoot" te blijven in Turkijes streven lid van de EU te worden. De Griekse premier Simitis was de eerste buitenlandse leider die Erdogan feliciteerde met zijn overwinning.

Ook de Amerikanen sturen al langer op Turks EU-lidmaatschap aan en reageerden gisteren in dezelfde zin. De regering-Bush hoopt dat de nieuwe regering binnen twee weken gevormd zal zijn. De Amerikanen rekenen op de steun van Navo-land Turkije, en vooral zijn vliegbases, voor een mogelijke oorlog tegen Irak.

Dat het buitenland positief reageert, bleek nog het objectiefst uit de economische markten. Het Turkse zakenleven zet het licht op groen voor Erdogan. De Turkse aandelenindex ISE 30 steeg met 6,49 procent, de nationale munt lira met 1 procent.