Direct naar artikelinhoud

Antwerpen is de nieuwe Vlaamse striphoofdstad

De Vlaamse stripwereld krijgt stilaan de allure van een grimmige Marvel-comic: terwijl het stripfestival in Turnhout op apegapen ligt, kondigen de twee grootste stripuitgeverijen van het land een nieuw festival aan in Antwerpen.

Gisteren werd in het Antwerpse stadhuis een nieuw, ambitieus stripfestival voorgesteld: Internationaal Stripfestival Antwerpen (ISA). Vlaanderens twee grootste stripuitgeverijen slaan daarvoor de handen in mekaar. Begin mei schiet de eerste editie al uit de startblokken, in de omgeving van de Antwerpse kathedraal.

Het befaamde stripfestival van Angoulême, daar verwezen Jeroen Oversteyns en Alexis Dragonetti naar, de CEO's van respectievelijk WPG en Ballon Media. "Angoulême bestaat 44 jaar en brengt intussen zo'n 250.000 mensen op de been", zei Dragonetti. "Dat moet ook onze ambitie zijn." Oversteyns had het op zijn beurt over een 'mini- of maxi-Angoulême'.

Het Internationaal Stripfestival Antwerpen, met als kloppend hart de Groenplaats en de kathedraal, zal deels gratis, deels betalend zijn, en het is bedoeld voor de hele familie. Samenwerkingen worden aangegaan met onder meer het themapark Comics Station, bibliotheek Permeke en de Antwerpse stripmurenroute.

Jaarlijks zal er ook een cross-over zijn tussen strip en een andere kunstvorm. Voor 2017 is dat muziek. Er komt bovendien een podium voor gespecialiseerde stripliefhebbers, waarop uit heel Europa redacteurs, uitgevers en curatoren over hun ervaringen komen vertellen.

Wat er echter precies te zien zal zijn, daarop is het wachten tot 23 maart. Dragonetti: "Op dit ogenblik buigen we ons nog over een gigantisch aantal hete hangijzers. De minister van Cultuur is op de hoogte, en er zijn afspraken gemaakt met het Antwerps stadsbestuur, maar er worden ook nog altijd investeerders en sponsors gezocht. We springen in het diepe, ja. Maar dat is omdat we erin geloven."

Subsidies zijn er vooralsnog niet, luidt het. Maar logistiek gezien staat de stad achter de evenement. "En dat is niet evident."

Wat met Stripgids?

Bij de Turnhoutse striporganisatie Stripgids lijkt men het nieuwe Antwerpse initiatief maar moeilijk te verteren. Haar festival kreeg de voorbije jaren heel wat kritiek te slikken en zag zijn bezoekersaantal slinken: van meer dan 15.000 in 2005 naar zo'n 1.500 in 2015. Het verloor onlangs ook zijn subsidies na een negatief advies bij het Fonds voor de Letteren.

Stripgids-voorzitter Bart Wuyts stelde vorige week alvast dat 2017 geen nieuwe editie zou brengen. Bestuurslid Karl Van den Broeck schiet intussen met scherp op WPG en Ballon Media, die volgens hem enkel wilden meewerken op voorwaarde dat het festival naar juni werd verplaatst. Vijf jaar lang zou daarover zijn onderhandeld. "Toen we het uiteindelijk verplaatsen, haakten ze toch af", vertelt Van den Broeck.

"Ik weet dat hij dat zegt," reageert Dragonetti, "maar het is pertinent onwaar. Wij hebben nooit onze deelname toegezegd, laat staan dat we vragende partij waren om naar juni te verhuizen."

De vraag is wat er nu met Stripgids zal gebeuren. Niet toevallig verstuurde die organisatie gisteren een persbericht waarin ze stelt dat ze niet alleen nog expo's zal maken, maar ook zal werken aan "een nieuw, grootschalig evenement dat alle stripactoren in heel Vlaanderen bijeenbrengt".

Zeker is dat het blad Stripgids blijft bestaan, zij het in een andere vorm en achter een paywall. Daarvoor kreeg het in december van het Fonds voor de Letteren dan weer de maximale subsidie (165.000 euro) voor de komende vier jaar. Berichten als zou de Turnhoutse organisatie al aan het praten zijn met het Antwerpse festival over een samenwerking, ontkent Dragonetti.