Direct naar artikelinhoud

Van circusartiest tot vriendelijke alien

Hij zette zijn eerste stapjes in de showbizz als 'kleinste man ter wereld', maar de echte doorbraak voor Michu Meszaros kwam er toen hij midden jaren 80 in het kostuum van ruimtewezen Alf mocht kruipen. De acteur overleed deze week op 76-jarige leeftijd.

Toen Mihaly 'Michu' Meszaros in 1939 in Hongarije geboren werd, was het meteen duidelijk dat hij niet zomaar een baby was. Groter dan 84 centimeter werd hij nooit, wat hem niet alleen de titel 'kleinste man ter wereld' opleverde, maar hem ook richting circus duwde.

Meszaros sloot zich aan bij het Ringling Brothers Circus, waar hij meteen een van de publiekstrekkers werd. Hij trad op voor de Amerikaanse presidenten Jimmy Carter en Ronald Reagan, en leerde in het circus ook Michael Jackson kennen. Hij en Michu werden vrienden en ook toen 'de kleinste man' al lang niet meer in het circusring te bewonderen was, ging Michu nog geregeld op Jacksons Neverland Ranch langs. De twee waren trouwens samen in een Pepsi-commercial te zien.

De Hongaarse circusartiest maakte de overstap naar televisie toen hij de kans kreeg om mee te werken aan de populaire sitcom Alf. Die serie, waarin een vriendelijke alien na een noodlanding bij een Amerikaans middenklassegezin belandt, was eind jaren 80 razend populair in de Verenigde Staten en Europa. Meestal werd Alf, de alien waar het allemaal om draaide, door poppenspelers bediend, maar voor de scènes waarin Alf rondwandelt, moest iemand in het pak kruipen. Een geknipte rol voor Michu.

Coma

Ook toen Alf in 1990 van het scherm verdween, bleef Meszaros acteren. Hij was te zien in films als Big Top Pee-Wee, Look Who's Talking en Freaked.

Het was zijn manager Dennis Varga die het nieuws over Meszaros' overlijden wereldkundig maakte. De acteur overleed zondag na een aantal dagen in een coma te hebben gelegen.