Direct naar artikelinhoud

'De Morgen'-protestfeest lijkt soms miniversie '0110'

Brussel l Wie van niet beter wist, zou denken dat vrijdagavond in de KVS een uitgesteld verjaardagsfeest voor dertig jaar De Morgen plaatsvond. Na een reeks schitterende miniconcerten barstte de zaal los in een spetterend feest vol blije gezichten, al wilden alle 700 aanwezigen daarmee de geplande herstructureringen bij hun favoriete krant aankaarten.

Door Brecht Decaestecker

Als Vlaamse muzikanten na de lancering van een nieuwe plaat hun eerste optreden geven, doen ze gewoonlijk een beetje in hun broek voor de aanwezige journalisten die de volgende dag het concert ofwel in de hemel zullen schrijven, ofwel met de grond gelijk zullen maken. Vrijdagavond echter stond de crème de la crème van de vaderlandse muzieksector op het podium van de KVS voor een zaal waarin logischerwijs veel journalisten vertegenwoordigd waren, maar van angst was geen sprake. Integendeel. Admiral Freebee (met Stijn Meuris!) en Monza rockten tijdens hun miniconcerten alsof hun leven ervan afhing, terwijl Flip Kowlier, An Pierlé (met partner Koen Gisen) en Axelle Red voor intieme concertjes kozen. Zij zorgden voor kippenvel op deze avond die voor veel aanwezigen zeer emotioneel was. Toch kwam het muzikale hoogtepunt pas bij het allerlaatste nummer: 'Helter Skelter' van The Beatles, gezongen door een uitgelaten Mauro Pawlowski, begeleid door een in topvorm verkerend Monza.

Nu, niet iedereen in de zaal en aan de twee bars van de KVS, waar veel volk bleef plakken om te praten over de huidige situatie bij De Morgen, werkte op een krantenredactie. Opvallend was het grote aantal aanwezige politici. Op sommige momenten leek het alsof de ministers elkaar zouden verdringen om toch maar aanwezig te kunnen zijn op de protestactie van De Morgen, die het geplande ontslag van 26 redactieleden wilde aankaarten en in een mum van tijd uitverkocht was. Naast Geert Bourgeois (N-VA) en Frank Vandenbroucke (sp.a) zakten van CD&V zowel voorzitster Marianne Thyssen als Vlaams minister-president Kris Peeters af. Het stevigst vertegenwoordigd was Open Vld, met Bart Somers, Marino Keulen, Dirk Sterckx, Vincent Van Quickenborne en Jean-Jacques De Gucht. Dat is op zijn minst opmerkelijk, aangezien de actie toch ook geïnterpreteerd kon worden als een opgestoken middenvinger naar de grote baas van De Morgens moederbedrijf De Persgroep: Christian Van Thillo, algemeen beschouwd als een van de meest liberale ondernemers van het land. "Nochtans heeft het ons niet veel moeite gekost om die politici te overtuigen langs te komen", vertelde Liesbeth Van Impe, Wetstraatjournaliste van De Morgen.

Kris Peeters en Dirk Sterckx kwamen ook omdat ze gevraagd waren deel te nemen aan het debat over de huidige situatie in de geschreven pers, dat de concerten voorafging. Een echt debat zou het echter nooit worden. Een panelgesprek was een betere benaming, omdat alle deelnemers (verder zaten ook UGentprofessor Karin Raeymaeckers, VVJ-voorzitter Marc Van de Looverbosch, freelancefotografe Mine Daelmans en Knack-directeur Rik Van Cauwelaert op het podium) meestal op dezelfde golflengte zaten. In grote lijnen kwam het erop neer dat dezer dagen aan het hoofd van alle kranten directeurs of marketeers staan die alleen winstbejag voor ogen hebben, en niet gezegend zouden zijn met de passie voor het vak van kranten maken. Het ware dan ook interessanter geweest mochten Christian Van Thillo, De Morgen-hoofdredacteur Klaus Van Isacker of De Standaard-hoofdredacteur Peter Vandermeersch in het panel hebben gezeten, om te zien hoe zij de felle kritiek zouden incasseren en weerleggen.

Positief signaal

Maar van de directie of huidige hoofdredactie van De Morgen liet niemand zich zien op het feest, dat tot in de vroege uren zou doorgaan en aan een van de bars al begon toen de concerten nog bezig waren. Daar draaide Tom Barman een mix van genres, al zat er opvallend veel hiphop tussen. Er werd anno 2009 gefeest zoals dat twintig jaar geleden in de Vooruit, toen De Morgen financieel aan de grond zat, ook het geval moet zijn geweest. Terwijl rond twee uur 's nachts in de andere zaal, waar Nadiem Shah en Eppo Janssen achter de draaitafels stonden, meisjes dansten en zwaaiden met een vers exemplaar van De Morgen, dat rechtstreeks uit de drukkerij naar de KVS was getransporteerd.

Na Barman nam journalist Bart Eeckhout het van hem over, maar of de man achter de turntables nu frontman van dEUS dan wel senior writer van De Morgen was, deed er niet toe, de glimlachende gezichten waren niet te negeren. Dat gaf een absurd, emotioneel en moeilijk te omschrijven gevoel, omdat het toch een evenement was dat een sanering wilde aankaarten. Maar het liet ook zien dat de redactie van De Morgen vooral een positief signaal wilde uitsturen. Zo leek het feest soms een miniversie van de 0110-concerten.

n De concertreeks in de KVS voor 'Red uw gazet'werd voorafgegaan door een debat over de huidige situatie in de geschreven pers.

n Admiral Freebee geeft het beste van zichzelf in een van de vele optredens.