Direct naar artikelinhoud

Wanneer je huis de hel wordt

De oorlog in Syrië komt erg dichtbij in Insyriated, een claustrofobisch drama dat je het geweld aan den lijve doet ondervinden. Een verpletterende ervaring.

De Belgische regisseur Philippe Van Leeuw spoelt terug naar het beginpunt van de reis die zovele Syrische vluchtelingen maakten: de verwoestende oorlog in hun thuisland.

Insyriated speelt zich af in Damascus, waar het leven onmogelijk gemaakt wordt door bombardementen en sluipschutters. Elk stap op straat is een levensgroot risico, thuisblijven de enige optie. Al kan er dan nog op elk moment een gewapende bende binnenvallen. Van Leeuw toont ons wat er gebeurt wanneer je huis de hel wordt. Zijn arsenaal bestaat uit vier muren, een bende uitstekende acteurs (met de Israëlische Hiam Abbass en de Libanese Diamand Bou Abboud als uitschieters) en een ingenieus geluidsdesign.

Maar de film drijft vooral op suspense: wanneer een personage vlak voor de deur van het appartement wordt neergeschoten, probeert vrouw des huizes dat uit alle macht stil te houden, uit angst dat er nog meer doden zullen vallen.

Insyriated opent vanavond Film Fest Gent en speelt vanaf 11/10 in de bioscoop.