Direct naar artikelinhoud

Eindelijk podiumplaats voor Lotto-Belisol

Het heeft even geduurd, maar gisteren stond Lotto dan toch op het podium van een klassieker in Vlaanderen. Tony Gallopin spurtte naar een derde plaats in de Brabantse Pijl. "Ik had het podium vooropgesteld", zei ploegleider Bart Leysen.

Bijna een maand geleden zorgde Kenny Dehaes voor euforie in Nokere Koerse. Maar sindsdien was het in de wedstrijden die er echt toe doen vooral huilen met de pet op voor Lotto-Belisol. Tot gisteren dus. Eindelijk was er plaats voor lachende gezichten in het door pech geplaagde team. Het was zowaar Jurgen Van den Broeck die de finale opende. "Het was afgesproken dat ik er zou invliegen en de koers zou openbreken."

VdB moest de weg effenen voor Gallopin. Maar de Fransman reed op 28 kilometer van de streep lek. "Ongelooflijk", reageerde die achteraf. "Vorig jaar overkwam mij net hetzelfde, op hetzelfde moment, op dezelfde plaats. Ik dacht dat het voorbij was. Dat ik toch kon terugkeren, bewijst dat de conditie goed is. Die derde plaats was het hoogst haalbare, maar we hebben onze doelstelling gehaald."

Het team hoopt alvast dat dit podium een punt zet achter de opeenvolging van tegenslagen. "Je weet dat het op een dag eindigt", zei ervaringsdeskundige Van den Broeck. "Je moet blijven geloven. Als je begint te twijfelen, is het over. Ik weet waarover ik spreek, ik voelde vandaag ook weer beterschap. Omdat de benen nog niet hersteld zijn van de Ronde van Baskenland, liepen ze in de finale een beetje leeg. Maar op die kasseien aan de finish passeerde ik nog behoorlijk veel concurrenten. Dat geeft vertrouwen." VdB werd 18de.