Direct naar artikelinhoud

Soap met downpatiënten zorgt voor controverse in Nederland

Vanavond pakt de Nederlandse talkshow De wereld draait door uit met de eerste aflevering van Downistie. Een nieuwe soap die bij onze Noorderburen al voor controverse zorgde. De volledige cast van de serie bestaat uit acteurs met het downsyndroom.

Twaalf weken lang kunnen de kijkers van De wereld draait door in afleveringen van telkens drie minuten lang meeleven met de avonturen van Thomas, Nina, Rosanne, Hubert en Vicky. De verhaallijnen zijn wat je van een soap verwacht. Zo krijgt de kijker in de eerste aflevering onder andere te zien hoe Nina tevergeefs op haar Thomas wacht, terwijl die met zijn secretaresse Rosanne in bed ligt. Hubert, Thomas’ broer, heeft dan weer wilde plannen met zijn nieuwe vriendin Vicky.

Een soap als zoveel andere dus, met dat verschil dat alle acteurs het syndroom van Down hebben. En dat zorgt voor gemengde reacties. “Een smakeloze en respectloze freakshow”, schreef Anne Roelofsen, pyschologe en ethica, in een opiniestuk voor De Volkskrant. Kritiek die gecounterd wordt door Dieuwke Wynia, eindredacteur van De wereld draait door. “In Downistie gaat het niet om de handicap van de acteurs. Ze spelen een gewone soaprol zoals alle soapacteurs. Ze zijn niet zielig of hulpbehoevend, maar krachtige jongeren die genieten van hun werk voor de camera.”

Het idee voor de soap ontstond bij de programmamakers Jack Valkering en Marco Versluis. “Allebei kwamen we er tijdens het maken van programma’s achter dat mensen met het downsyndroom één gedeelde passie hebben: soap”, vertelt Versluis. “Het acteren in zo’n soap bleek voor velen een droom, dat leidde tot het idee van Downistie. In een fictieve wereld met alleen maar mensen met het syndroom van Down is de weg vervolgens vrij om niet alleen ‘diegene met Down’ te zijn, maar juist ook een succesvolle zakenman of sluwe maîtresse.”

Downistie is niet het enige experiment waar de redactie van De wereld draait door zich de komende weken aan waagt. Maandagavond gaat de eerste aflevering van Je mist meer dan je denkt op antenne. Een nieuwe dagelijkse talkshow die om middernacht op Nederland 3 te zien is. In het programma blikt presentator Matthijs Van Nieuwkerk terug op de voorbije avond en voert hij gesprekken met de mensen die er de hoofdrol in spelen. Van Nieuwkerk mag het nieuwe concept één week lang uittesten, daarna volgt een evaluatie om te zien of het een vervolg krijgt.