Direct naar artikelinhoud

Meer geldcircus dan topsport

Het laat zich makkelijk raden waarom kooivechter Conor McGregor en bokser Floyd Mayweather met elkaar in de ring stappen: geld. De Ier en de Amerikaan zullen honderden miljoenen dollars verdienen met het gevecht op 26 augustus in Las Vegas, dat door de promotors wordt aangeduid als 'Money Fight'.

Woensdagnacht kondigden kooivechter McGregor (28) en de gepensioneerde bokser Mayweather (40) de match aan op hun Instagram-accounts. Het is het einde van een twee jaar durende twist op de sociale media waarbij McGregor Mayweather verweet het gevecht met hem niet aan te durven. Terwijl de Amerikaan liet weten de Ier te min te vinden.

Dat Mayweather nu overstag gaat, heeft weinig te maken met sportieve overwegingen. Het gevecht tussen de bokser en de kooivechter moet vooral een commercieel succes opleveren. Floyd 'Money' Mayweather staat bekend om zijn obsessie voor dollars. Hij showt gretig zijn privévliegtuigen, peperdure horloges en extravagante auto's. In 2015 bokste hij tegen de Filipijn Manny Pacquiao het 'duurste gevecht aller tijden', dat volgens conservatieve schattingen een opbrengst had van 400 miljoen dollar (360 miljoen euro).

Financiële details over het gevecht tussen Mayweather en McGregor zijn niet bekendgemaakt, maar zakenblad Forbes kwam gisteren met de schatting dat het gevecht de potentie heeft om meer dan een miljard dollar in het laatje te brengen.

Mayweather favoriet

McGregor is wereldkampioen in de mixed martial arts (MMA). Deze combinatie van boksen, judo, worstelen, karate en kickboksen wint snel aan populariteit, met name onder jongeren.

McGregor was de eerste vechter die twee wereldtitels verzamelde in twee gewichtsklassen. Hij is de bekendste kooivechter van de UFC, de belangrijkste promotor. Zijn populariteit dankt hij voor een belangrijk deel aan zijn optreden buiten de ring. McGregor pest en schoffeert zijn tegenstanders om ze klein te krijgen.

McGregor neemt veruit het grootste risico, aangezien hij zijn sport de rug toekeert. Boksliefhebbers gaan er ook van uit dat McGregor geen enkele kans maakt in het gevecht dat zal plaatsvinden in de klasse tot 70 kilogram.

Mayweather wordt gezien als een van de beste boksers aller tijden. In 49 profpartijen bleef hij ongeslagen. Hij vergaarde vijf wereldtitels bij vijf bonden. McGregor bokste daarentegen nog nooit een officiële partij.

Er is dan ook flink wat kritiek op het gevecht. Voormalig olympisch bokskampioen Oscar de la Hoya: "We gaan zien hoe de beste bokser van deze generatie iemand demonteert die nog nooit heeft gebokst op welke niveau dan ook." Hij noemt het gevecht een "circus" en een "drama voor de sport".

Voordat het gevecht plaatsvindt, maken McGregor en Mayweather een rondgang door de Verenigde Staten om de hype rondom het gevecht nog verder aan te zwengelen.